Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zakladatel kryptoburzy FTX Bankman-Fried půjde do vězení kvůli manipulaci se svědky

Sam Bankman-Fried, zakladatel FTX
ČTK
Štěpán Kult

Zakladatel kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried zamíří do vězení. Soudce se totiž přiklonil k žádosti federálních žalobců o zamítnutí kauce kvůli údajné manipulaci se svědky.

Reklama

„Můj závěr je, že existuje pravděpodobný důvod domnívat se, že se obžalovaný pokusil manipulovat se svědky nejméně dvakrát,“ řekl soudce Lewis Kaplan během svého rozsudku.

V dubnu roku 2019 založil FTX burzu s deriváty navázanými na kryptoměny. S tím, jak rostla cena bitcoinu až k vrcholu v polovině roku 2021, tak rostlo i jmění mladého podnikatele. Z nerda s ikonickým účesem se stal miláček byznysových médií, stal se z něj skutečně ohromný podporovatel kultury, sportu, vzdělávání a například také velký donor Demokratické strany.

Bankman-Friedovi hrozí 115 let vězení

V listopadu roku 2022 nastal raketový pád celého Bankman-Friedova impéria. Odstartoval jej tweet jeho hlavního konkurenta Changpenga Zhaa, výkonného ředitele Binance. Ten uvedl, že Binance se zbaví většiny kryptoaktiv FTT, což bylo hlavní kryptoaktivum vydané burzou FTX. Podle Zhaa totiž trh s tokenem určoval investiční fond Alameda, který ale vlastnil právě Sam Bankman-Fried. To spustilo řetězovou reakci výprodejů a dramatický propad hodnoty FTT. 

Sam Bankman-Fried odchází od soudu

Záporák roku. Povedlo se Samu Bankmanu-Friedovi zlikvidovat magii kolem krypta?

Kdyby se udílel titul pro největšího záporáka globálního byznysu, poprali by se o tento titul dva muži. Elon Musk a pak teprve třicetiletý Sam Bankman-Fried, o němž do letoška v Česku slyšelo jen pár zasvěcenců a čtenářů amerických byznysových magazínů. SBF, jak se mladíkovi běžně říká, totiž dokázal udělat takový průšvih na kryptoměnovém trhu, že se z něj tento oklepávat roky. Pokud se z něj vůbec oklepe. Zde je další příběh roku 2022.

Přečíst článek

Reklama

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v prosinci obvinila třicetiletého Bankmana-Frieda z podvodu na investorech. Ten podle komise spočíval mimo jiné v tajném vyvádění prostředků klientů do jeho společnosti Alameda Research se sídlem v Hongkongu. Bankman-Fried čelí obvinění z podvodu, praní špinavých peněz a porušení zákonů o financování volebních kampaní. Hrozí mu trest až 115 let vězení.

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Zkrachovalá kryptoburza FTX žaluje Bankmana-Frieda a chce zpět stovky milionů dolarů

Zkrachovalá kryptoměnová burza FTX podala žalobu na svého zakladatele Sama Bankmana-Frieda a další bývalé vysoce postavené představitele ve snaze získat zpět údajně zpronevěřené stovky milionů dolarů.

Přečíst článek

Zakladatel zkrachovalé kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried odchází 15. června 2023 od jednání soudu.

Zkrachovalá kryptoburza FTX otřásla trhem. Nyní jedná o obnovení činnosti, byť pod jiným jménem

Krach jedné z nejvýznamnějších kryptoburz FTX otřásla loni ke konci roku trhem a způsobila pád dalších firem v oboru. Nové vedení firmy nyní i přes soudní vyšetřování firmy a ztrátu miliard dolarů z účtů FTX jedna s investory o znovuobnovení provozu, i když nejspíše pod jiným jménem, uvedl The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Porota amerického soudu ve čtvrtek uznala vinu zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda

Klienty obral o miliardy. Porota uznala vinným zakladatele burzy FTX, hrozí mu desítky let vězení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme