Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stoltenberga v čele NATO střídá Rutte. Do funkce mu pomohl i Orbán

Nizozemský premiér Mark Rutte
ČTK
 ČTK

Novým generálním tajemníkem NATO bude od začátku října dlouholetý nizozemský premiér Mark Rutte. Podle agentur Reuters a AP o tom dnes definitivně rozhodli zástupci členských států aliance. Rutte na postu vystřídá Jense Stoltenberga, který NATO vede desátým rokem.

Reklama

„Vřele vítám, že spojenci NATO vybrali jako mého nástupce premiéra Marka Rutteho,“ napsal Stoltenberg na sociální síti X. Rutte je skutečným stoupencem transatlantických vztahů, „je silným vůdcem a budovatelem konsenzu“, napsal Stoltenberg na síti X. Mandát norského politika, který NATO vede desátým rokem, spojenci opakovaně prodlužovali, mimo jiné kvůli ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022.

To, že Stoltenbergovým nástupcem bude 57letý Nizozemec, bylo již minulý týden považované za hotovou věc poté, co svou kandidaturu stáhl Rutteho jediný soupeř, rumunský prezident Klaus Iohannis. Pro Rutteho zároveň končí 14 let trvající období, kdy stál v čele Nizozemska v rámci několika různých vlád. Po podzimních volbách v západoevropské zemi a dlouhém povolebním vyjednávání nastupuje k moci kabinet vedený krajně pravicovou Stranou pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse.

Rutte o post v čele NATO usiloval od nizozemských voleb a nakonec získal podporu všech členských zemí včetně Maďarska a Turecka, které dříve vůči jeho zvolení vyjadřovaly výhrady. Až se 1. října nové funkce ujme, bude jeho úkolem vést jednání 32 členů aliance a usměrňovat místy složité rozhovory tak, aby blok operující na základě jednomyslných rozhodnutí mohl nadále fungovat, píše agentura AP.

Končící nizozemský premiér je přitom považován za schopného politika a vyjednavače, který se dokáže dohodnout s nejrůznějšími aktéry. V nové funkci pro něj mezi hlavními výzvami budou pokračující ruská agrese na Ukrajině nebo sílící napětí mezi Západem a Čínou.

Reklama

Nizozemský premiér Mark Rutte

„Teflonový Mark“ či „pan Normální“. NATO převezme nizozemský premiér Mark Rutte

Jezdí starým autem, bydlí ve skromném domě a na cestách nejraději přespává v levných hotelech. Dlouholetému nizozemskému premiérovi Markovi Ruttemu je pozlátko politického života cizí, je ale jedním z nejzručnějších operátorů moci v celé Evropě. To se může neochvějnému zastánci Ukrajiny ve funkci generálního tajemníka NATO určitě hodit.

Přečíst článek

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďaři podpoří Rutteho na post šéfa NATO. Orbán však nadiktoval své podmínky

Maďarský premiér Viktor Orbán určil podmínky, za jakých by jeho země mohla podpořit kandidaturu dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho na post generálního tajemníka Severoatlantické aliance. Internetovému portálu Mandiner financovanému vládou řekl, že Rutte by se musel omluvit za ponižující vyjádření, která v minulosti pronesl na adresu Maďarska.

Přečíst článek

Končící nizozemský premiér Mark Rutte

Hotovo. Novým šéfem NATO bude Rutte, proti už není ani Orbán

Novým generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO) se stane končící nizozemský premiér Mark Rutte, uvedl server nizozemské televize NOS. Rutteho protikandidát, rumunský prezident Klaus Iohannis, se kandidatury vzdá. Končící šéf aliance Jens Stoltenberg Rutteho označil za velmi silného kandidáta a poznamenal, že výběr nového generálního tajemníka je velmi blízko završení.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nizozemský premiér Mark Rutte

„Teflonový Mark“ či „pan Normální“. NATO převezme nizozemský premiér Mark Rutte

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme