Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trump: Harrisová bude snazší soupeř než Biden. Data z průzkumu ale tvrdí opak

Trump: Harrisová bude snazší soupeř než Biden. Data z průzkumu ale tvrdí opak
Profimedia
 ČTK

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová získala nepatrný náskok dvou procentních bodů na republikána Donalda Trumpa poté, co prezident Joe Biden ukončil svou předvolební kampaň a vyjádřil jí svou plnou podporu. Vyplývá to z nejčerstvějšího průzkumu agentur Reuters/Ipsos.

Reklama

Harrisová, která už má podle médií také podporu dostatečného množství delegátů stranického sjezdu pro zajištění demokratické prezidentské nominace, vede nad Trumpem v poměru 44 procent ku 42 procentům.

Kamala Harrisová

Kamala Harrisová není charismatická vůdkyně, přesto může vyhrát

Viceprezidentka Kamala Harrisová má větší šance porazit Donalda Trumpa, než měl před svým odstoupením Joe Biden. Dlouholetá politička by však měla nabídnout víc než to, že není Trump nebo že jí není osmdesát. Demokraté mají novou příležitost, ale klíčová bude kampaň.

Přečíst článek

V průzkumu z 15. a 16. července měli Harrisová a Trump shodně 44 procent a v průzkumu z 1. a 2. července vedl Trump o jeden procentní bod.

Průzkumy preferencí na úrovni celých USA jsou dlouhodobě poměrně vyrovnané, v americkém systému jsou ale rozhodující výsledky v jednotlivých státech. Ty přidělují vítězným kandidátům hlasy volitelů, jejichž součty určují celkového vítěze. Ve většině amerických států dlouhodobě dominuje jedna či druhá strana, pozornost se tak zpravidla zaměřuje na hrstku "bojišť", kde výsledek není předem jasný.

Reklama

Poslední průzkum mimo jiné také ukázal, že 56 procent registrovaných voličů souhlasilo s tvrzením, že 59letá Harrisová je „mentálně bystrá a schopná vypořádat se s výzvami“, zatímco 49 procent voličů uvedlo totéž o 78letém Trumpovi. Bidena takto hodnotilo pouze 22 procent voličů.

Jednaosmdesátiletý Biden ukončil své úsilí o znovuzvolení po debatě s Trumpem, v níž často koktal a podle Reuters nedokázal agresivně čelit Trumpovým útokům, které obsahovaly nepravdy. Po televizním duelu čelil silnému tlaku ze své strany, aby boj o další funkční období vzdal, a v neděli nakonec oznámil, že tak učiní.

Dalibor Martínek: Trump vyhraje. Nečtěte internet, sledujte sázky

Joe Biden skončil. Kdo v amerických volbách vyhraje? Sledujte sázkové kanceláře. Ty snižují kurzy na Donalda Trumpa, čímž jasně říkají, že je to v jejich očích jasný favorit amerických voleb. Bez ohledu na jeho protikandidáta.

Přečíst článek

Harrisová souboj s Trumpem označila za volbu mezi chaosem a svobodou

Porazit viceprezidentku Kamalu Harrisovou v souboji o Bílý dům bude snazší než prezidenta Joea Bidena, prohlásil exprezident USA a prezidentský kandidát Republikánské strany Donald Trump. A dodal, že je „ochoten“ zúčastnit se alespoň jedné prezidentské debaty s Harrisovou. „Ano, rozhodně. Chci. Myslím, že je to důležité. Ve skutečnosti bych byl ochoten absolvovat více než jednu debatu," řekl.

Trump se tak vyjádřil ve chvíli, kdy Harrisová vystoupila na svém prvním předvolebním mítinku od chvíle, kdy Biden v neděli oznámil, že se nebude ucházet o znovuzvolení. Harrisová na mítinku v Milwaukee ve státu Wisconsin uvedla, že souboj o Bílý dům mezi ní a Trumpem bude volbou mezi volbu mezi chaosem a svobodou. 

V tělocvičně zaplněné asi 3000 příznivci demokratů řekla, že cílem jejího případného působení v prezidentském úřadu bude posílení střední třídy, včetně dostupné zdravotní péče a péče o děti nebo placené rodičovské dovolené.

Slíbila také, že „my, kdo věříme v reprodukční svobodu, zastavíme extrémní zákazy potratů vydané Donaldem Trumpem, protože věříme ženám, že mohou rozhodovat o svých tělech a vláda jim nemusí říkat, co mají dělat“.

Americká televize CNN podotýká, že reprodukční práva budou zřejmě jedním z „horkých“ témat kampaně. V roce 2022 americký nejvyšší soud zrušil přelomové rozhodnutí v kauze Roeová versus Wade z roku 1973, které stanovilo právo na potrat plošně v celých Spojených státech přibližně do 22. týdne těhotenství. Od té doby o pravidlech pro potraty rozhodují jednotlivé státy, čehož politici Republikánské strany využili ke striktnímu omezení přístupu k tomuto typu zdravotní péče.

Joe Biden již nebude kandidovat na prezidenta USA

Stanislav Šulc: Biden končí. Trump to tušil dopředu a zbrojí na Harrisovou

Nepřekvapivý šok. Tak bychom mohli označit rozhodnutí prezidenta Joea Bidena, že nebude pokračovat jako kandidát Demokratické strany na amerického prezidenta. Nyní jsou na tahu demokraté, ale i republikáni. První se musí sešikovat za Kamalou Harrisovou, kterou Biden doporučil za svou nástupnici. A republikáni musejí začít promýšlet novou strategii na nového protivníka.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme