Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trump skládá tým pro Bílý dům. Je kandidát na viceprezidenta J.D. Vance pohromou pro Evropu?

Senátor J.D. Vance
ČTK
 ČTK

Druhého prezidentství Donalda Trumpa a jeho důsledků pro americkou zahraniční politiku se obává velká část Evropy, píše server Politico. Po pondělním republikánově oznámení, že si jako svého viceprezidentského kandidáta vybral senátora J.D. Vance jsou spojenci ještě nervóznější z toho, že by USA mohly přerušit pomoc Ukrajině a ustoupit od dalších transatlantických priorit.

Reklama

Devětatřicetiletý senátor z Ohia, celým jménem James David Vance, je jedním z nejvíce izolacionistických členů Republikánské strany. Ostře se podle webu Politico staví proti použití dalších finančních prostředků na pomoc Ukrajině a kritizuje to, co považuje za přílišnou závislost Evropy na Spojených státech, pokud jde o výdaje na obranu.

Katastrofa pro Ukrajinu

Vysoce postavený představitel EU, kterému byla poskytnuta anonymita, aby mohl o této otázce otevřeně hovořit, v pondělním rozhovoru uvedl, že jmenování Vance je „katastrofou“ pro Ukrajinu - a tím i pro EU, která Ukrajinu podporuje při její obraně proti ruské agresi.

Vance hrál ústřední roli ve snaze zmařit návrh zákona o pomoci Ukrajině v Senátu na začátku letošního roku, a přestože tato snaha neuspěla, novinářům řekl, že republikáni dali „zbytku světa jasně najevo, že Amerika nemůže donekonečna vypisovat bianko šeky.“

Evropské politiky trápí také Vanceovy protekcionistické postoje, které by mohly ztížit obchodní vztahy mezi USA a Evropou. Senátor z Ohia je horlivým obhájcem amerického průmyslu a prosazuje cla na dovoz.

Reklama

Italský generál Roberto Vannacci

U Patriotů pro Evropu je dusno. Frakce se pře kvůli italskému generálovi

Nová frakce v Evropském parlamentu Patrioti pro Evropu se pře o italském generálovi Robertovi Vannaccim, který by se měl stát jedním z místopředsedů klubu.

Přečíst článek

V dlouhém rozhovoru s Politico na únorové Mnichovské bezpečnostní konferenci Vance, někdejší Trumpův kritik, který se stal jeho stoupencem, popsal důvody, proč by Amerika neměla Ukrajině pomáhat. „Jednoduše nemáme výrobní kapacity na to, abychom donekonečna podporovali pozemní válku ve východní Evropě. A myslím, že je povinností klíčových veřejných představitelů, aby to svým obyvatelům artikulovali,“ řekl Vance. „Jak dlouho se očekává, že to bude pokračovat? Kolik se očekává, že to bude stát? A co je důležité, jak vlastně máme vyrobit zbraně potřebné k podpoře Ukrajinců?“, dodal.

Při své první účasti na mnichovské bezpečnostní konferenci v únoru letošního roku se Vance nezúčastnil jednání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ministra zahraničí Dmytra Kuleby s skupinou amerických senátorů z obou politických stran. „Nemyslel jsem si, že bych se dozvěděl něco nového,“ řekl Vance o schůzce, která se konala na okraj konference.

Peníze neopouští USA

Zastánci Ukrajiny v USA se snaží vyvrátit tvrzení, že Washington vystavuje Kyjevu bianko šek. Většina peněz určených na pomoc Ukrajině totiž neopouští Spojené státy. Velká část z nich místo toho putuje k dodavatelům a výrobcům v americkém obranném průmyslu.

Vancův postoj k americké zahraniční politice obsahuje i obecnější kritiku Evropy a NATO. V dubnovém projevu na půdě Senátu vytkl Evropě, že nevydává dostatečné prostředky na obranu. „Tři roky nám Evropané tvrdí, že Vladimir Putin je pro Evropu existenční hrozbou. A po tři roky nedokázali reagovat, jako by to byla skutečně pravda,“ řekl a vytkl zejména Německu, že nevydává dvě procenta HDP na obranu, což je částka, na které se členové NATO už před deseti lety dohodli jako na společném cíli.

Donald Trump

Klikař Trump. Soud shodil ze stolu jeho kauzu o přechovávání tajných dokumentů

Soudkyně v americkém státě Florida zamítla obžalobu, v níž prokurátoři viní amerického exprezidenta Donalda Trumpa z nelegálního nakládání s citlivými vládními dokumenty. Informují o tom americká média, podle nichž soudkyně Aileen Cannonová rozhodla, že zvláštní vyšetřovatel amerického ministerstva spravedlnosti pověřený daným případem Jack Smith byl jmenován nezákonně. Podle agentury Reuters se prokuratura pravděpodobně odvolá.

Přečíst článek

Vance se dostal do povědomí veřejnosti jako autor knihy Hillbilly Elegy (Americká elegie), která vypráví o jeho dospívání v oblasti takzvaného „rezavého pásu“, tedy amerického regionu postiženého úpadkem tradičního těžkého průmyslu. Dlouhodobě se zasazuje za americké dělníky a americkou výrobu.

Zvyšování tlaku na Čínu

Pokud Trump vyhraje listopadové volby a Vance se stane jeho viceprezidentem, lze od něj očekávat prosazování protekcionismu a zvyšování tlaku na Čínu. Podle nejmenovaného unijního zdroje by pak nová americká administrativa mohla na EU tlačit, aby zaujala vůči Číně podobný postoj. Doposud přitom byla EU vůči Pekingu méně agresivní než Spojené státy, pokud jde o obchod, a například na dovoz čínských elektromobilů zavedla méně zatěžující cla než USA. Trump za svého prezidentství uvalil cla na dovoz evropské oceli a hliníku a slíbil, že v případě svého znovuzvolení v listopadu opět zavede opatření na ochranu amerického průmyslu.

„J. D. má za sebou velmi úspěšnou podnikatelskou kariéru v oblasti technologií a financí,“ uvedl Trump v pondělním příspěvku na své sociální síti Truth Social, když oznámil svůj výběr Vance jako viceprezidentského kandidáta. „Nyní, během kampaně, se bude hodně věnovat lidem, za které tak skvěle bojoval, americkým dělníkům a farmářům v Pensylvánii, Michiganu, Wisconsinu, Ohiu, Minnesotě a dál,“ dodal.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Donald Trump

Karel Pučelík: Trumpovi se proti Harrisové nedaří. Hroutí se republikánská kampaň?

Přečíst článek
Donald Trump míří k soudu

Republikáni hojně navštěvují Trumpův soud, líčení se mění v kampaň o místo potenciálního viceprezidenta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme