Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Walt Disney hledá šéfa. Nejlepší CEO planety Iger chce skutečně skončit za dva roky

Bob Iger
ČTK
Stanislav Šulc

Mediální konglomerát, který vedle studia Walt Disney zahrnuje například streamovací službu Disney Plus, komiksové vydavatelství Marvel či několik zábavných parků Disney Land, najal bývalého šéfa Morgan Stanley Jamese Gormana. Ten je v čele úzkého kruhu lidi, kteří mají vybrat budoucího výkonného ředitele Walta Disneyho. Legendárního Roberta Igera, který byl mnohokrát označen za nejlepšího CEO planety, by mohl již za dva roky nahradit jeden ze čtyř jeho podřízených.

Reklama

Šéfové Disney Entertainment Dana Walden a Alan Bergman, šéf ESPN Jimmy Pitaro a šéf divize zábavních parků Walt Disney Company Josh D’Amaro. To je čtveřice podřízených Roberta Igera, z nichž velmi pravděpodobně vzejde budoucí CEO Walt Disney Company. Stát by se tak mělo nejpozději v roce 2026, kdy Igerovi vyprší aktuální kontrakt, o jehož prodloužení již Iger nechce jednat.

Právě výběr nástupce je pro Igera v současnosti hlavní úkol. A vedle následnictví v impériu LVMH je právě výběr nového šéfa Walt Disney Company nejsledovanějším manažerským příběhem současnosti.

„Samozřejmě jde o prioritu, nikoli jen kvůli minulosti, ale opravdu chci odejít z této role a nechat společnost v nejlepších možných rukách. Nyní věřím nejen, že to zvládneme, ale že to zvládneme v čase rozumném pro firmu i mě osobně,“ uvedl Iger v podcastu moderátorky Kelly Ripa.

Odkazem na minulost Iger připomíná fakt, že před svým prvním odchodem do penze v roce 2020 sám zvolil za svého nástupce Boba Chapeka. Ten však nezvládl řídit společnost v komplikovaných pandemických letech, firma začala upadat a ztratila ziskovost. Kvůli tomu Chapeka Iger opět nahradil v roce 2022.

Reklama

Premiéra filmu Deadpool a Wolwerine

Komiksoví hrdinové Marvelu utržili přes 30 miliard dolarů. Světový rekord dál poroste

Úspěšná akční komedie Deadpool & Wolverine celosvětově utržila již více než 630 milionů dolarů. Skomírající filmový svět komiksových hrdinů Marvelu tak opět vrátila na vrchol. Díky tomu studio Walt Disney může slavit mimořádný milník – celá filmová série totiž jen v kinech utržila přes 30 miliard dolarů jako vůbec první filmová řada. A právě Disney si uloupl největší díl z tohoto obřího koláče.

Přečíst článek

Hvězdný výbor volitelů

Od letoška tak ve Walt Disney Company působí výbor složený z členů správní rady, jejichž cílem má být právě výběr budoucího CEO a jeho příprava na převzetí funkce. Členy výboru jsou šéfové firem, jako je Nike, General Motors či Lululemon Athletica.

Podle serveru Variety pak budoucí CEO Walta Disneyho může vzejít z dosavadních manažerů firmy, ale také mimo ni. Přesto k favoritům patří čtveřice aktuálních přímých podřízených Boba Igera - Dana Walden a Alan Bergman z Disney Entertainment, šéf ESPN Jimmy Pitaro nebo šéf divize zábavních parků Walt Disney Company Josh D’Amaro.

„Interní kandidáti nyní procházejí přípravným procesem, které nabízí mentoring samotným Bobem Igerem, externím koučinkem a setkáváním se všemi manažery společnosti,“ uvedla agentura Bloomberg.

Letáky nikdy nebyly „zdarma“. Možná bezplatně. A to můžou zůstat klidně dál

Málokdy viděný úkaz. Senioři i obchodní řetězce se bouří společně. Důvod? Recyklační poplatek, který chce vláda uvalit krom jiného také na slevové letáky. Zdánlivě neškodný krok má potenciál způsobit pořádnou sociální bouři. Podle seniorů totiž jde o diskriminaci, podle řetězců zase o snahu vlády trestat ty, kdo letáky využívají. Přitom se jaksi zapomíná na to, že za letáky samozřejmě platíme celou dobu a budeme za ně platit všichni i dál. Stejně jako za onen recyklační poplatek.

Přečíst článek

Šéf Morgan Stanley nastupuje

Disney však nenechává nic náhodě a do čela výběrového výboru nyní zvolil Jamese Gormana, bývalého výkonného šéfa banky Morgan Stanley. Gorman přitom dohlížel na nástupnický proces právě v Morgan Stanley a do konce letošního roku v bance má výkonnou pozici.

„Gorman se vzepřel hluboce zakořeněným normám Wall Street, když v Morgan Stanley vybral nástupce zevnitř banky a zároveň přesvědčil poražené kandidáty, aby zůstali,“ připomíná důležitý rozměr aktuálního procesu agentura Bloomberg. Právě setrvání „poražených“ kandidátů bude přitom důležitým úkolem pro Gormana, celý výbor, Igera i budoucího CEO.

Náročný proces

Vysoce formální proces výběru nástupce Roberta Igera Disney spustil krátce po jeho návratu do role CEO v roce 2022. Původně měl Iger z role odejít již na konci roku 2024, společnosti se však povedlo prodloužit s ním kontrakt až do roku 2026. Nyní se blíží okamžik výběru skutečného nástupce. 

Není však jisté, jak bude převzetí moci probíhat. Variant je několik, pravděpodobně však dojde na jeden ze dvou scénářů. Buď nový šéf převezme roli okamžitě po výběru či kratší době příprav. Druhou variantou je opětovně obsadit roli COO (Chief Operational Officer), kterou dříve plnil Bob Chapek a jež je jakousi formální dvojkou společnosti. A v roce 2026 by se z COO stal CEO.

Starbucks v Praze na Václavském náměstí

Stěhovat se nemusíte, dáme vám tryskáč. Nový šéf Starbucks si vyjednal skvělé benefity a je pod palbou kritiky

Benefity nového šéfa společnosti Starbucks sklízí kritiku na sociálních sítích. Vyšlo totiž najevo, že Brain Niccol, má do sídla firmy v Seattlu ze svého domu v Kalifornii cestovat každý den, a to firemním tryskáčem.

Přečíst článek

Iger prezidentem?

Odchod Roberta Igera není vynucovaný společností ani akcionáři, ale samotným Igerem. Ten se CEO Walt Disney Company stal v roce 2005 a působil v náročné roli 15 let. Po návratu do funkce v roce 2022 celkem „kroutí“ již 18. rok. Ve vlastní knize popsal náročnost této role, která pro 73letého muže je stále obtížněji zvládatelná.

Zároveň se Iger netajil ani politickými ambicemi. Ty měl nejpozději od poloviny minulé dekády, kdy se o něm spekulovalo dokonce jako o prezidentském kandidátovi za demokratickou stranu, jíž je vlivnou figurou. Tehdy přitom do jeho politické kariéry vstoupila šance koupit konkurenční studio 20th Century Fox, což byl v té době největší obchod v dějinách Hollywoodu. Zároveň se stal významným motorem vzniku streamovací služby Disney Plus, která měla Walt Disney ochránit před disrupcí, která v audiovizi probíhá.

V roce 2020 jej podle jeho vlastních slov přemlouval jeden z vlivných demokratů, aby skutečně kandidoval. Podle spekulací mělo jít o Billa Clintona, to však Iger odmítl.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme