Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Za objev microRNA získali američtí vědci Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun
ČTK
 ČTK

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství letos získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev microRNA, tedy velmi malých molekul ribonukleové kyseliny (RNA), které mají vliv na regulaci genů, oznámil ve Stockholmu švédský Karolínský institut.

Reklama

Ambros a Ruvkun se ve svém výzkumu věnovali tomu, jak se vyvíjejí různé typy buněk. Přitom objevili novou skupinu miniaturních molekul RNA, které hrají klíčovou roli v regulaci genů. „Jejich převratný objev odhalil zcela nový princip genové regulace, který se ukázal jako zásadní pro mnohobuněčné organismy včetně člověka,“ uvedl Karolínský institut, podle něhož microRNA hraje významnou roli pro vývoj a fungování organismů.

Dvojice amerických vědců se podělí o ocenění ve výši 11 milionů švédských korun (24,5 milionu korun). Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství před nimi získalo 227 odborníků - loni Maďarka Katalin Karikóová a Američan Drew Weissman, kteří položili základy pro vývoj mRNA vakcín proti nemoci covid-19.

Vyhlášením Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství začal takzvaný nobelovský týden, během něhož budou oznámeni laureáti celkem v šesti kategoriích. Zřejmě nejsledovanější Nobelova cena za mír bude vyhlášena v pátek, jako poslední pak za týden v pondělí Nobelova cena za ekonomii.

Radim Kupec: Nejvíc mě trápí opadající empatie západní společnosti vůči válkou postiženým

Radim Kupec je humanista, reportér, fotograf, cestovatel, dobrodruh, provozovatel adventurové cestovní kanceláře, který se toulá po světě s turisty, ve volném čase organizuje humanitární projekty. Pomáhá zejména obyvatelům sociálně deprimovaných, vyloučených, popřípadě válkami poškozených lokalit. Je předsedou neziskové organizace Přes hranice EU. V krátkém rozhovoru pro Newstream přiznává, že je stále těžší sehnat dárce, kterým není situace válkou postižených lidí lhostejná.

Přečíst článek

Reklama

MUDr. Karolína Velebová

Lékařka olympioniků Karolína Velebová: Smiřme se s tím, že stárneme

Patří k nejlepším lékařkám pohybového aparátu u nás. A když se některému vrcholovému sportovci něco přihodí, pravděpodobně skončí v její ordinaci. Karolína Velebová založila kliniku Body Solution Clinic. Jak těžké je v Česku podnikat v oblasti zdravotní péče? A proč může být podzim velmi nebezpečný pro amatérské sportovce? Na to odpovídá prestižní lékařka v rozhovoru pro magazín Newstream CLUB.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Nobelovu cenu za fyziku má trojice vědců za inovativní výzkum elektronů

Nobelovu cenu za fyziku si odnáší trojice vědců. Jejich výzkum může přispět k rozvoji lékařské diagnostiky

Přečíst článek
Britský vědec a nositel Nobelovy ceny za fyziku Peter Higgs

Zemřel britský fyzik a nositel Nobelovy ceny Peter Higgs. Předpověděl existenci „božské částice“

Přečíst článek
Nobelova cena

Laureáti Nobelovy ceny letos dostanou reálně víc peněz než při jejím založení, dřív si odnášeli třeba jen třetinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme