Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zbrojař Strnad: U části munice pro Ukrajinu chybí celé díly. Dodávky se kvůli tomu zdrží

Michal Strnad, majitel CSG
CSG
 ČTK

Polovina nakoupených dělostřeleckých nábojů nemůže být dodána na Ukrajinu tak rychle, jak bylo plánováno. U některých nábojů je totiž potřeba doplnit chybějící komponenty. Listu Financial Times (FT) to řekl majitel české společnosti Czechoslovak Group (CSG) Michal Strnad, jehož firma pořizuje jménem české vlády v rámci české iniciativy na pomoc Ukrajině dělostřelecké granáty v Africe nebo Asii. Podle Strnada vzrostly také ceny munice.

Reklama

CSG podle FT varovala, že „rostoucí ceny a špatná kvalita znamenají, že polovinu dodaných nábojů nemůže odeslat na ukrajinská bojiště podle plánu“. CSG ale ve vyjádření pro média upozornila, že problémem dodávané munice není kvalita, jak píšou FT, ale právě nutnost nahradit některé komponenty.

„Všechna munice dodávaná společností CSG na Ukrajinu plní kvalitativní požadavky a kvalita je důsledně kontrolována při jejím odebrání. Není třeba ji 'opravovat', ale doplnit novými komponenty tak, aby byla zajištěna kompatibilita  s houfnicemi, které používají ukrajinské ozbrojené síly,“ upřesnila CSG.

„Konkrétně jde například o iniciátory M-82, protože původní iniciátor dodávaný partnery je pro houfnice používané na Ukrajině nepoužitelný,“ uvedl mluvčí CSG Andrej Čírtek.

„Cena se zvyšuje každý týden a existuje velký problém se součástkami," řekl Strnad FT. K prudkému nárůstu cen omezeného množství nábojů, které bylo možné nakoupit mimo země Evropské unie, přispívá podle něj právě ruská válka proti Ukrajině. Strnad zároveň upozornil, že česká iniciativa zůstává „na dobré cestě“ a CSG je odhodlána dodat jí alokovanou část dodávek. Munice se začne na Ukrajinu dostávat v červnu, uvedl.

Reklama

S návrhem na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo EU přišel český premiér Petr Fiala na unijním summitu v únoru. Česko funguje jako zprostředkovatel a propojuje jednotlivé země s dodavateli vojenského vybavení. Česká vláda přitom požádala CSG a další menší české zbrojařské společnosti, aby působily jako zprostředkovatelé a získávaly náboje ze zemí mimo EU, píše Financial Times.

Český premiér Petr Fiala v úterý řekl, že do české muniční iniciativy přispělo 15 zemí Evropské unie a Severoatlantické aliance částkou přes 1,6 miliardy eur (39,5 miliardy korun). První desítky tisíc kusů munice ráže 155 mm dorazí na Ukrajinu v červnu, doplnil šéf vlády. Země podle něj může čekat první zásilku v příštích dnech.

Ukrajina, která se brání ruské vojenské agresi už třetím rokem, se potýká s nedostatkem vojáků a munice. Strnad řekl, že před dvěma lety varoval politiky, že přístup k dělostřeleckým granátům může ovlivnit výsledek války, ale bez úspěchu. „Nemysleli si, že by mohla přijít nějaká válka, kde by dělostřelectvo hrálo hlavní roli. Všichni přemýšleli o dronech, umělé inteligenci a nových trendech,“ řekl.

Voják ukrajinské armády

Zásilka s municí v rámci české iniciativy dorazí na Ukrajinu za pár dní. Přispělo 15 zemí

Do české muniční iniciativy už přispělo 15 zemí Evropské unie a Severoatlantické aliance přes 1,6 miliardy eur (39,5 miliardy korun), řekl před jednáním o bezpečnosti s evropskými státníky v pražské Kramářově vile premiér Petr Fiala (ODS). První desítky tisíc kusů munice ráže 155 mm dorazí na Ukrajinu v červnu, doplnil premiér. Země podle něj může čekat první zásilku v příštích dnech.

Přečíst článek

Radarový systém společnosti Eldis

Pardubický Eldis hlídá indický vzdušný prostor. Dodá další radary za stovky milionů

Společnost Eldis Pardubice, český výrobce aktivních radarových systémů, získala významnou zakázku v Indii. Firma, jejíž radary pokrývají prakticky celý vzdušný prostor této země, do roku 2026 dodá do Indie další dvě desítky radarů. Kromě toho aktuálně řeší v Indii zakázku od indického námořnictva a pobřežní stráže na 11 kombinovaných radarů a letos vyhrála tendr na dodávku přesného přibližovacího radaru nové generace pro organizaci HAL. Po dokončení všech instalací bude v Indii fungovat téměř šest desítek radarů společnosti Eldis.

Přečíst článek

Michal Strnad, majitel CSG

Evropa zbrojí a Strnadovo impérium se topí v zisku

Byznys nejmladšího českého stamiliardáře a zbrojaře Michala Strnada jen kvete. Jeho Czechoslovak Group (CSG) loni zvýšila čistý zisk meziročně o 49 procent na 210 milionů eur (zhruba pět miliard korun).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme