Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zemřel Jiří Kunert, legenda českého bankovnictví

Jiří Kunert, bývalý ředitel Živnostenské banky a UniCredit Bank
UniCredit Bank/užito se svolením
Tereza Zavadilová
tzv

Po těžké nemoci v jedenasedmdesáti letech odešel bankéř Jiří Kunert. Dlouholetý šéf Živnostenské banky, posléze UniCredit Bank, letitý prezident České bankovní asociace. Kunert byl jednou z klíčových postav tuzemského polistopadového bankovnictví.

Reklama

Jiří Kunert zasvětil bankovnictví celý život - v bance začal hned po škole, v roce 1976. Byl jedním z architektů polistopadové transformace českého bankovnictví. Z čela představenstva UniCredit Bank odešel na jaře roku 2019, tento finanční ústav přitom řídil třicet let. 

Jiří Kunert, bývalý ředitel Živnostenské banky a UniCredit Banky UniCredit Bank/užito se svolením

S bankou, jejíž transformaci z komunistické instituce na tržní vedl, se ale před pěti lety Kunert úplně nerozloučil. Dosud působil v čele dozorčí rady UniCredit Bank. Zprávu o jeho úmrtí oznámila veřejnosti banka. „Ztratili jsme osobnost a bankéře s obrovským srdcem, vynikajícího odborníka, který stál u zrodu tuzemského moderního bankovnictví, a který více než tři dekády úspěšně rozvíjel naši UniCredit Bank a její předchůdkyni Živnostenskou banku,“ uvedl jménem představenstva Jakub Dusílek, generální ředitel UniCredit Bank. Banka také oznámila, že na centrále v Želetavské ulici zřizuje pietní místo. 

Bankéř elegán

Jiří Kunert začínal svou kariéru bankéře po studiích financí na VŠE v Praze v Československé obchodní bance, poté působil na pobočce Živnostenské banky v Londýně, pak v Praze. Živnobanka byla v bývalé ČSSR hlavní bankou pro devizový styk se zahraničím. Po roce 1989 se Jiří Kunert stal ředitelem banky a vedl její transformaci. „Při zrušení tuzexových účtů, na které měla banka monopol, začala Živnostenská banka prakticky od nuly. V roce 1990 dostala Živnobanka licenci a začala podnikat, měla 40 korporátních klientů, zejména podniky v cestovním ruchu. V roce 1991 již dva tisíce klientů,“ popsal Kunert na konferenci 100 let českého bankovnictví. 

Vedl také privatizaci banky - původně ji koupila rakouská HVB, v roce 2007 ji od Rakušanů získala italská Unicredito Italiano, Kunert pracoval pro italskou skupinu několik let také na Slovensku. Živnobanka na rozdíl od ostatních velkých bank během transformace průmyslu v devadesátých letech nespadla do pasti problematických úvěrů a stát ji nemusel očišťovat. 

Reklama
Jiří Kunert, bývalý ředitel Živnostenské banky a UniCredit Bank UniCredit Bank/užito se svolením

Kunert stál u zrodu České bankovní asociace, roky byl jejím prezidentem. S Pavlem Kysilkou z České spořitelny a Pavlem Kavánkem z ČSOB platili za hlavní autority novodobého českého bankovnictví. „Živnostenská banka zaujala po vzniku československého státu vedoucí postavení jak v bankovnictví, tak v hospodářském životě a dokázala se rychle přeorientovat na moderní styl práce. Na její tradici jsme v UniCredit Bank hrdě navázali. V uplynulých letech jsme prožili několik významných událostí a úspěchů. První přeshraniční bankovní fúze české a slovenské pobočky, sjednocení služeb pod silnou finanční skupinu UniCredit Bank i budování silného korporátního, privátního a retailového bankovnictví ještě více posílilo naši pozici lídra na trhu. Je nám ctí, že díky našim klientům, jejich rodinám a firmám můžeme být společně po několik dekád hybatelem nejenom dějin, ale především tuzemské ekonomiky,“ řekl Kunert na zmíněné konferenci ke sto letům bankovnictví. 

Bankéř Jiří Kunert byl celý život velkým milovníkem umění, v posledních letech aktivně podporoval především vážnou hudbu. 

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Děti méně trpí ADHD

Srovnání nejlepších dětských účtů. Které banky lákají školáky na štědré bonusy

Přečíst článek

Poplatek za předčasně splacenou hypotéku od září vzroste. Víme, ve kterých bankách

Přečíst článek
České bankovky, ilustrační foto

Spořicí účty teď nejčastěji začínají čtyřkou. Pětiprocentní sazba ale ještě pořád existuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme