Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zemřela Jaroslava Skleničková, poslední přeživší žena lidické tragédie

Jaroslava Skleničková
ČTK
 ČTK

Ve věku 98 let v pátek zemřela Jaroslava Skleničková, poslední přeživší žena lidické tragédie. Jako šestnáctiletá byla spolu s matkou, starší sestrou Miloslavou a ostatními ženami poslána do koncentračního tábora v Ravensbrücku, jejího otce Jaroslava Suchánka nacisté s dalšími lidickými muži zastřelili a vesnici srovnali se zemí. Skleničková zemřela tiše a v péči rodiny ve svém domě v Lidicích, řekla její dcera Jitka Pečová.

Reklama

Vše, čím si Skleničková musela v mládí proti své vůli projít, poznamenalo její život i fyzické zdraví, ale nezlomilo ji. Své trauma podle svých blízkých postupně zpracovala a byla schopná žít šťastný a naplněný život, pracovat, vdát se, mít dceru a syna, postarat se o nemocnou matku i širokou rodinu.

Ženské vzory

Během života vzpomínala na to, jak v táboře poznala obětavost a hrdinství žen, které jí byly velkým vzorem. „Po celý můj život jsem se snažila chovat stejně čestně, nezištně a obětavě jako ony,“ uvedla Skleničková, která události kolem Lidic zachytila v knihách Jako chlapce by mne zastřelili a Vzpomínky mě stále tíží.

Osobní svoboda a rovná páteř pro ni podle rodiny zůstaly nejcennějšími hodnotami i během následujících desetiletí, kdy si komunistická propaganda lidický příběh přisvojila pro své ideologické účely, ale i v době po roce 1989, kdy občas cítila povinnost pozvednout veřejně svůj hlas a připomenout, že lidskou důstojnost, svobodu a demokracii je třeba chránit a rozvíjet. Jediné porevoluční volby, kterých se nezúčastnila, byly ty právě skončené. I ve vysokém věku si uchovala svěží kritickou mysl a vynikající paměť, ochotně se účastnila besed a nejrůznějších rozhovorů. Ke svému osudu se podle rodiny dokázala postavit věcně, bez sebelítosti, s nadhledem.

Lidice jsou jedním ze symbolů nacistického teroru za druhé světové války. Nacisté je vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Reklama

V obci tehdy bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a maličkých do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Ve věku 96 let dnes zemřela malířka Věra Nováková

Ve věku 96 let zemřela Věra Nováková, jedna z nejoriginálnějších českých malířek

Ve věku 96 let zemřela malířka Věra Nováková, informovala o tom její vnučka Justina Kletečková. Nováková patří k nejoriginálnějším českým malířkám 20. století. Vedle klasické malby se věnovala také sochařství a knižním ilustracím.

Přečíst článek

Zemřela Olga Knoblochová, zakladatelka Dermacolu

Zemřela Lady Dermacol. Olze Knoblochové bylo 90 let

Zemřela jedna ze zakladatelek značky Dermacol Olga Knoblochová. Bylo jí 90 let. ČTK o tom dnes informoval její vnuk Matyáš Hančl. Knoblochová byla považována za první českou vizážistku. Jak pečovat o pleť si od ní nechaly radit dělnice v továrnách i například manželka sovětského vůdce Leonida Brežněva.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme