Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Agentura Fitch zhoršila výhled ratingu Francie

Paříž ztrácí obyvatele, ceny nemovitostí klesají.
ČTK
 ČTK

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings zhoršila výhled hlavního ratingu Francie ze stabilního na negativní. Zdůvodňuje to vyšším zadlužením, ale také politickými riziky. Francie má u této agentury hlavní rating na stupni AA-, který zůstává v platnosti.

Reklama

„Fiskální deficit předpokládaný na letošní rok staví Francii do horší výchozí fiskální pozice. Očekáváme nyní širší fiskální deficity, které povedou k prudkému nárůstu vládního dluhu, a to na 118,5 procenta HDP do roku 2028,“ uvedla ratingová agentura.

Francouzské veřejné finance se letos prudce zhoršily. Daňové příjmy zaostávají za očekáváním a výdaje je převyšují, takže Francii po zhoršení výhledu hrozí i faktické snížení ratingu, uvedla agentura Reuters. Vláda ve čtvrtek představila rozpočet na příští rok, jehož cílem je snížit deficit veřejných financí o 60 miliard eur (1,5 bilionu korun) prostřednictvím škrtů ve výdajích a zvýšením daní zaměřených na bohaté a na velké podniky.

Hlavní město Francie Paříž

Francouzská vláda chystá vyšší daně pro bohaté. Ti zemi zřejmě opustí

Plány francouzské vlády na vyšší zdanění bohatých by mohly některé z nich přimět k odchodu z Francie. Další lidé s velkým majetkem by pak mohli přehodnotit své plány usadit se ve Francii. S odvoláním na finanční a daňové poradce to uvedla agentura Bloomberg. Vyšší zdanění bohatých je součástí širšího plánu francouzské vlády na zlepšení stavu veřejných financí.

Přečíst článek

„Rozpočet na rok 2025, který jsme právě představili, odráží odhodlání vlády nasměrovat veřejné finance na lepší cestu a dostat dluh pod kontrolu,“ uvedl v prohlášení ministr hospodářství a financí Antoine Armand. Fitch ale poznamenává, že tuto snahu komplikuje vysoká politická roztříštěnost a menšinová vláda.

Reklama

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala a francouzský prezident Emmanuel Macron v Praze

Lukáš Kovanda: Češi a euro. Chtěli jsme do elitního klubu, 20 let nato je vše jinak

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Další úder Macronovi. Rating Francie spadl na úroveň Česka. Jen pět zemí eurozóny má lepší rating než ČR

Další úder Macronovi. Rating Francie spadl na úroveň Česka. Jen pět zemí eurozóny má lepší rating než ČR

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme