Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analytici: ČNB dnes opět sníží sazby

Analytici: ČNB dnes opět sníží sazby
iStock
 ČTK

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes odpoledne rozhodne o dalším nastavení základní úrokové sazby. Analytici převážně očekávají, že centrální banka bude pokračovat v uvolňování měnové politiky a sníží sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta.

Reklama

O čtvrt procentního bodu snížila bankovní rada základní úrokovou sazbu i na předchozím jednání v srpnu, předtím ji čtyřikrát snížila o půl procentního bodu.

„V tomto týdnu očekáváme snížení sazeb o 0,25 procentního bodu na 4,25 procenta a neutrální komentář z úst guvernéra Aleše Michla. Poslední prognóza sice předpokládala možnost podzimní pauzy ve snižování sazeb, na tu však nedojde. V posledním měsíci a půl přišla spíš protiinflační překvapení - pomalejší HDP, pomalejší růst mezd, kosmeticky silnější koruna," uvedl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil míní, že by ekonomická situace umožňovala i snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu, a to i s ohledem na uvolňování měnové politiky ve Spojených státech a v eurozóně. „Přesto předpokládám, že v bankovní radě zvítězí opatrnost a základní sazba se posune pouze o 0,25 procentního bodu směrem dolů na hodnotu 4,25 procenta,“ řekl Hradil.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Zároveň ale při vyšších úrocích roste zhodnocení vkladů na účtech.

Reklama

Novým členem bankovní rady ČNB bude Jakub Seidler. Nahradí Tomáše Holuba

Prezident Petr Pavel se rozhodl k 1. prosinci jmenovat do bankovní rady České národní banky (ČNB) Jakuba Seidlera. Mandát po šesti letech skončí Tomáši Holubovi. Oznámil to odbor komunikace prezidentské kanceláře.

Přečíst článek

Singer: Jede to, ale neseje. To je vada u Česka dosti podstatná

Miroslav Singer je známý svými příkrými soudy na vývoj české ekonomiky a fungování veřejné správy. Ekonom a bývalý guvernér České národní banky svými pohledy na českou ekonomiku někdy až provokuje. Podle něj je mnoho zaměstnanců, zejména placených z erárních peněz, ale malá výkonnost. I proto se Česko pořád nemůže dostat na ekonomickou úroveň předních západních zemí.

Přečíst článek

hypotéky, domeček, dětská kresba

Hypotéky jsou dál drahé. Akční nabídky banky rozjedou na podzim

Průměrná sazba hypoték na počátku září nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,38 procenta. Zůstala na nejnižší úrovni od května předloňského roku. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě nabídkových sazeb na začátku každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Česká národní banka

Anketa: Analytici očekávají tento týden mírný pokles úrokových sazeb

Přečíst článek
Může dojít k překvapení a ČNB základní sazbu mírně zvýší, soudí analytici.

Může dojít k překvapení a ČNB základní sazbu mírně zvýší, soudí analytici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme