Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Babiš: Prachy moc a koryta, to symbolizuje tuto vládu

Andrej Babiš
ČTK
 ČTK

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš kritizoval ve Sněmovně vládní návrh na růst platů vrcholných politiků. Koaliční kabinet Petra Fialy (ODS) je úplně odtržený od běžného života, uvedl Babiš v úvodu mimořádného jednání, které nechali poslanci ANO k platům politiků svolat.

Reklama

„Prachy moc a koryta, to symbolizuje tuto vládu," prohlásil Babiš. Opřel se do původního ministerského návrhu na růst platů zákonodárců, členů vlády a prezidenta o skoro 14 procent i do aktuálního, podle něho nemravného návrhu, který předpokládá zhruba sedmiprocentní navýšení. „Já vůbec nechápu, jak tyhle lidi přemýšlejí,“ poznamenal Babiš.

Znovu vinil kabinet z toho, že způsobil rekordní inflaci, čímž znehodnotil úspory lidí, a je podle něho zodpovědný za jedny z nejvyšších cen energií v Evropě. Vláda už by podle šéfa ANO neměla nic dělat, aby nevznikly další škody. Žádal ale podporu pro svůj návrh, který by zmrazil platy vrcholných politiků na následujících pět let. „Politika má být o službě občanům a ne jen o naplňování vlastních kapes,“ řekl Babiš.

Fiala: Žádná vláda nemůže být stoprocentní. Většinu toho, co jsme slíbili, ale splníme

Vláda velmi pravděpodobně splní přes 90 procent ze svého programového prohlášení, řekl v rozhovoru premiér Petr Fiala (ODS). Pokládá to za pozitivní, když se při jeho vzniku nemohlo počítat s válkou na Ukrajině a dalšími krizemi posledních let. Za hlavní úkoly vlády do zbytku volebního období považuje Fiala důchodovou reformu, revizi sociálních dávek či novelu zákoníku práce, která má podle něj zajistit větší flexibilitu na pracovním trhu.

Přečíst článek

Nastavením platů zákonodárců, členů vlády, prezidenta či soudců se musejí politici znovu zabývat v souvislosti s květnovým verdiktem Ústavního soudu, jenž zrušil s platností od příštího roku zákonný koeficient nutný pro jejich výpočet. Soud uvedl, že letošní snížení soudcovských platů, které spočívalo v trvalé změně tohoto koeficientu, odporuje ústavnímu pořádku.

Reklama

Návrh na zmrazení platů vrcholných politiků na pět let prosadila ve Sněmovně těsně před sněmovními volbami v roce 2021 vláda ANO a ČSSD. Předlohu ale později zamítl Senát. Nová povolební Sněmovna už nemohla senátní veto přehlasovat, předloha tedy takzvaně spadla pod stůl. Babiš označil tehdejší dění za „normální podvod“ nynější koalice.

Premiér ČR Petr Fiala (ODS)

Stanislav Šulc: Do voleb zbývá 50 týdnů. Vládní tým má na přesvědčení voličů už hodně málo času

Petr Fiala, koalice SPOLU a hnutí STAN v současnosti budou muset takříkajíc podřadit. Tedy pokud chtějí po příštích volbách opět usednout do ministerských křesel a nechtějí se spokojit s opozičními poslaneckými lavicemi. Přitom nástrojů, jak přesvědčit své potenciální voliče, mnoho nemají. A opozice vlastně už nemusí skoro nic. Povede se vládnímu týmu vymyslet způsob, jak volby přeci jen důstojně přežít?

Přečíst článek

Donald Trump

Trump drtí Harrisovou v ekonomických tématech, tvrdí průzkum

Necelé dva týdny před prezidentskými volbami ve Spojených státech zůstávají preference obou kandidátů téměř vyrovnané. V ekonomických otázkách si ale výrazně lépe vede kandidát Republikánské strany Donald Trump, ukazují výsledky průzkumu CNBC All-America Economic Survey. Respondenti obecně věří, že pokud bude prezidentem Trump, budou na tom finančně lépe.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Fialova vláda loni hospodařila s druhým nejvyšším schodkem v dějinách Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme