Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Babiš předložil návrh na zmrazení platů vrcholných politiků

Andrej Babiš
ČTK
 ČTK

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že předložil návrh na zmrazení platů vrcholných politiků na následujících pět let. Jeho obdobná platová předloha leží ve Sněmovně od konce listopadu 2021, poslanci ji dosud nezačali projednávat. Nastavením platů poslanců, senátorů, členů vlády, prezidenta, soudců a dalších vysokých funkcionářů se musejí politici znovu zabývat v souvislosti s květnovým verdiktem Ústavního soudu.

Reklama

„Právě jsem předložil návrh na zmrazení platů politiků na příštích pět let,“ napsal Babiš na sociální síti X. V souvislosti s prvním návrhem novely, jak ji předložilo do připomínkového řízení ministerstvo práce a sociálních věcí, mluvil o „nehorázném navýšení platů politiků“. Od ledna by meziročně vzrostly o zhruba 13,7 procenta.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v neděli v diskusním pořadu CNN Prima News uvedl, že navrhne politikům pro příští rok zvýšení platů o 6,9 procenta. Debatu chce vést i o tom, aby se výdělek soudců a státních zástupců zvedal stejným tempem jako ostatním ústavním činitelům a nenavyšoval se případně výrazněji. „Já budu navrhovat meziroční nárůst 6,9 procenta, který je v této zemi jako objektivní hodnota u lidí, kteří pracují v privátním i veřejném sektoru, za letošní rok. Je to objektivní nárůst,“ řekl Jurečka. Vláda by měla o věci jednat ve středu.

Představitelé ANO ohlásili, že návrh na zmrazení platů politiků předpokládá oddělení výdělků soudců a státních zástupců, které by se dál navyšovaly. ANO také sbírá podpisy pro svolání mimořádné sněmovní schůze k platům politiků.

Ústavní soud zrušil koncem května s platností od příštího roku zákonný koeficient nutný pro výpočet platů vrcholných politiků, soudců, státních zástupců a dalších funkcionářů z průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství vždy za předloňský rok. Soud uvedl, že letošní snížení soudcovských platů, které spočívalo v trvalé změně tohoto koeficientu, odporuje ústavnímu pořádku. Bez schválení nové úpravy by platy nebylo jak stanovovat. Ústavnost snížení platů u politiků ale ústavní soudci v rozhodnutích nezpochybnili.

Reklama

Návrh na zmrazení platů vrcholných politiků na pět let prosadila ve Sněmovně těsně před sněmovními volbami v roce 2021 vláda ANO a ČSSD. Předlohu ale později zamítl Senát. Senátoři označovali novelu za populistické předvolební gesto a poukazovali na budoucí skokový nárůst platů po roce 2026. Nová povolební Sněmovna už nemohla senátní veto přehlasovat, předloha tedy takzvaně spadla pod stůl. Babiš už jako poslanec ji proto předložil koncem listopadu 2021 znovu.

Seznam.cz

Lukačovič: IPO Seznamu byl nejblbější nápad mého života

Vlastník internetové firmy Seznam.cz Ivo Lukačovič již neuvažuje o umístění části akcií na burzu. Úvahy o IPO (Initial Public Offering - první veřejná nabídka akcií) v srpnu zmínil v článku na neveřejné síti Patreon, podle něj šlo jen o sondování trhu. Na Patreonu nyní uvedl, že IPO byl „nejblbější“ nápad jeho života.

Přečíst článek

Jurečka a Fiala odvolávají, co potvrdili. Samozřejmě za patálie nemohou

Návrh resortu práce a sociálních věcí na zvýšení platů ústavních činitelů o téměř čtrnáct procent, což by znamenalo, že například plat předsedy vlády by přesáhl 300 tisíc korun, vyvolal pořádné pozdvižení. O to větší, že politici se zaštiťovali Ústavním soudem – my nic, to oni. Soud ovšem rozhodoval o platech v justici a politikům vzkázal, že jejich platy se rozhodně nezabýval. Ze zvyšování platů ústavních činitelů nakonec nejspíš nic nebude. Každopádně, premiérovi Petru Fialovi by prospělo, kdyby ve Strakově akademii vznikla „Kancelář pro uvádění vládních příběhů na pravou míru".

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Premiér přes tři sta tisíc, ministři přes dvě stě. Platy vrcholných politiků mají od ledna výrazně růst

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme