Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Balík pro OpenAI. Peníze od investorů mohou firmu ocenit na 150 miliard dolarů

Šéf OpenAI Sam Altman
ČTK
 ČTK

Americká společnost OpenAI, která stojí za oblíbeným jazykovým modelem ChatGPT, chce od velkých investorů vybrat minimálně pět miliard dolarů (114 miliard korun).

Reklama

Pokud uspěje, dohoda s investory včetně firem Apple, Nvidia, Microsoft a Thrive Capital by ji ocenila na 150 miliard dolarů (3,42 miliardy korun), uvedl list Financial Times s odvoláním na návrh dohody, který má k dispozici.

Firma byla přitom zatím ohodnocena jen na 86 miliard dolarů, nová valuace by tedy byla o 74 procent vyšší. Podle jednoho z investorů, kterého se společnost snaží získat, by konečná vybraná částka mohla přesáhnout 6,5 miliardy dolarů (148,2 miliardy korun).

Sam Altman

Do AI se během následujících čtyř let napumpují stovky miliard dolarů

Celosvětové výdaje na umělou inteligenci (AI), například na aplikace, infrastrukturu a služby spojené s AI, by se měly do roku 2028 více než zdvojnásobit a dosáhnout 632 miliard dolarů (přes 14 bilionů korun). Vyplývá to z prognózy, kterou na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost International Data Corporation (IDC).

Přečíst článek

Microsoft, který se jednání účastní, ChatGPT podporuje dlouhodobě. Dosud do něj investoval 13 miliard dolarů. Fond Thrive Capital založil před 15 lety Josh Kushner. Fond již s OpenAI a jejím šéfem Samem Altmanem úzce spolupracuje. Od loňského roku vložil do firmy několik stovek milionů dolarů.

Reklama

Konkurence roste

Konkurence v oblasti umělé inteligence (AI) roste. Google nabízí vlastní produkt AI a spolu s firmou Amazon vložil šest miliard dolarů do konkurenční firmy Anthropic, kterou založili bývalí manažeři OpenAI. Společnost Meta Platforms vyvinula vlastní model AI, který nabízí zdarma a integruje do svých aplikací, včetně Facebooku a Instagramu.

Horečku kolem umělé inteligence střídá bolestivá fáze střízlivění

Spojení umělá inteligence téměř dva roky ovládalo investiční svět. Firmy, které zachytily první vlnu generativní AI, enormně vyrostly, což platilo zejména pro výrobce čipů Nvidia, jejíž hodnota se v řádu měsíců zněkolikanásobila, a Nvidia se dokonce na čas stala nejhodnotnější veřejně obchodovanou firmou světa. Na čele vystřídala Microsoft, který se i díky investici do OpenAI stal jedním z vítězů AI horečky. Nyní investiční svět čeká fáze střízlivění, investoři začínají být opatrnější.

Přečíst článek

ChatGPT si rychle získal popularitu a výrazně přispěl k současné vlně zájmu veřejnosti, médií a investorů o AI. Nadále zůstává jedničkou na trhu a má stovky milionů uživatelů měsíčně. K udržení pozice ale bude firma potřebovat miliardové výdaje, aby zůstala na špičce výzkumu a mohla pokračovat ve vývoji produktů, které porozumí příkazům přirozeného jazyka a jsou schopné generovat sofistikovaný text, obrázky a video.

Investoři sázejí na to, že AI změní způsob, jakým lidé a společnosti pracují a tvoří. Prozatím je však AI spekulativní podnikání, které zdaleka negeneruje tolik výnosů, kolik do něj investoři a technologické firmy vkládají.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme