Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bance Goldman Sachs se daří. Zdvojnásobila zisk a její akcie zpevnily

Americká banka Goldman Sachs
ČTK
 ČTK

Americká investiční banka Goldman Sachs ve druhém čtvrtletí více než zdvojnásobila čistý zisk na 3,04 miliardy dolarů (70,9 miliardy korun), před rokem srovnatelný zisk činil 1,22 miliardy dolarů.

Reklama

Hospodaření podpořily vyšší poplatky z upisování dluhopisů a dobré výsledky z obchodování s cennými papíry s pevným výnosem, uvedla banka.

Před rokem ve druhém čtvrtletí zisk banky negativně ovlivnily také odpisy v souvislosti s finančně-technologickou firmou GreenSky. Goldman Sachs mezitím firmu prodal.

Dimon z JPMorgan: Ekonomický výhled je spíše příznivý, zůstáváme ale ostražití

Největší americké banky reportují výsledky za druhé letošní čtvrtletí. Kvartál to byl úspěšný zejména pro banku JPMorgan Chase. Přesto podle svého šéfa Jamie Dimona nepodceňuje rizika spojená se současnou geopolitickou situací.

Přečíst článek

„Těší nás jak solidní výsledky za druhé čtvrtletí, tak i celkové výsledky za první pololetí. Odrážejí silný meziroční růst v oblasti globálního bankovnictví a trhů i v oblasti správy majetku a aktiv,“ uvedl generální ředitel David Solomon.

Reklama

Odolnost americké ekonomiky podpořila zájem podniků o akvizice, prodej dluhu a nabídku akcií. Poplatky z investičního bankovnictví se tak ve čtvrtletí zvýšily o 21 procent na 1,73 miliardy dolarů. Výnosy z obchodování s cennými papíry s pevným výnosem, měnami a komoditami stouply o 17 procent. Výnosy z obchodování s akciemi se zvýšily o sedm procent, zatímco výnosy divize správy aktiv a majetku bohatých a institucionálních klientů vzrostly o 27 procent.

Rezervy na ztrátové úvěry ve druhém čtvrtletí činily 282 milionů dolarů. Klesly tak z loňských 615 milionů dolarů.

Výhledy Chodovec, Central Group

Central Group: Hypotékaři omládli. Na úvěr si nový byt pořizuje třetina kupujících

Hypotéku na nový byt si letos bere téměř třetina kupujících. Pokračuje tak rostoucí trend z loňského roku, kdy si úvěr vzalo asi 28 procent lidí, zatímco v roce 2022 kvůli rostoucí inflaci a úrokovým sazbám zájem o hypotéky klesl a bydlení jimi financovalo 11 procent kupujících. Vyplývá to z analýzy developerské společnosti Central Group.

Přečíst článek

Akcie banky zpevnily

Po neúspěšném vstupu do oblasti spotřebitelského bankovnictví se Goldman Sachs znovu zaměřil na své tradiční opory - investiční bankovnictví a obchodování. Investoři tento krok ocenili. Akcie banky tak letos prozatím zpevnily asi o 24 procent. Akcie konkurenční banky Morgan Stanley posílily téměř o 12 procent, akcie JPMorgan Chase pak o vícenež 20 procent.

Goldman plánuje zrušit kreditní karty s partnerskou značkou, které má s automobilkou General Motors. Nejisté je i podobné partnerství s technologickým gigantem Apple. Kreditní karty byly důležitým aspektem spotřebitelské strategie banky, po velkých ztrátách se ale Goldman rozhodl od retailových bankovních služeb odstoupit. Podle agentury Reuters jedná General Motors o nahrazení Goldmanu se společností Barclays.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme