Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Banka Morgan Stanley zvýšila zisk o 41 procent

Banka Morgan Stanley
iStock
 ČTK

Americké bance Morgan Stanley se ve druhém čtvrtletí díky investičnímu bankovnictví dařilo. Konkurenčnímu finančnímu ústavu Bank of America ale kvůli nižším výnosům z úroků z úvěrů a kvůli růstu rezerv na úvěrové ztráty zisk klesl.

Reklama

Čistý zisk Morgan Stanley se zvýšil o 41 procent na 3,1 miliardy dolarů (72,1 miliardy korun). Bank of America, která je druhou největší bankou v USA, pak uvedla, že zisk jí klesl o 6,8 procenta na 6,9 miliardy dolarů.

Celkové výnosy Morgan Stanley za duben až červen stouply téměř o 12 procent na 15 miliard dolarů. Výnosy divize investičního bankovnictví vzrostly o 51 procent na 1,62 miliardy dolarů.

Bank of America uvedla, že čistý úrokový výnos, tedy rozdíl mezi tím, co banky vydělají na úrocích z úvěrů a co vyplatí na úrocích z vkladů, ve čtvrtletí klesl o tři procenta na 13,7 miliardy dolarů. Rezervy na ztrátově úvěry vzrostly na 1,5 miliardy z 1,1 miliardy dolarů o rok dříve. Ve čtvrtém čtvrtletí ale banka očekává čistý úrokový výnos 14,5 miliardy dolarů, což je více než odhadují analytici. Díky příznivější prognóze čistých úrokových výnosů začaly zpevňovat akcie banky.

Bank of America dodala, že poplatky z investičního bankovnictví stouply o 29 procent na 1,6 miliardy dolarů. Výnosy divize správy majetku a investic stouply a šest procent.

Reklama

Zlepšující se ekonomické vyhlídky, očekávané snížení úrokových sazeb v USA a růst na akciových trzích po téměř dvou letech stagnace zvýšily zájem šéfů firem o prodej dluhu a nabídky akcií. Podle společnosti Dealogic vzrostly v prvním pololetí celosvětové příjmy z investičního bankovnictví o 17 procent na 41,6 miliardy dolarů.

Americká banka Goldman Sachs

Bance Goldman Sachs se daří. Zdvojnásobila zisk a její akcie zpevnily

Americká investiční banka Goldman Sachs ve druhém čtvrtletí více než zdvojnásobila čistý zisk na 3,04 miliardy dolarů (70,9 miliardy korun), před rokem srovnatelný zisk činil 1,22 miliardy dolarů.

Přečíst článek

Dimon z JPMorgan: Ekonomický výhled je spíše příznivý, zůstáváme ale ostražití

Největší americké banky reportují výsledky za druhé letošní čtvrtletí. Kvartál to byl úspěšný zejména pro banku JPMorgan Chase. Přesto podle svého šéfa Jamie Dimona nepodceňuje rizika spojená se současnou geopolitickou situací.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme