Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bankovní rada ČNB: Riziko zrychlení inflace stále trvá

ČNB
ČTK
 ČTK

Podle bankovní rady České národní banky (ČNB) v Česku stále přetrvává riziko zrychlení inflace, a to zejména s ohledem na zvýšené tempo růstu cen služeb. Za varovné považují bankéři také zdražování nemovitostí. Vyplývá to ze záznamu z jednání bankovní rady o nastavení úrokových sazeb, který ČNB zveřejnila v pátek. Šest ze sedmi členů bankovní rady minulý týden podpořilo snížení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta.

Reklama

Guvernér ČNB Aleš Michl označil za riziko, které může vést ke zrychlení inflace, také zvýšení deficitu státního rozpočtu. Sněmovna v úterý schválila novelu letošního rozpočtu, která zvyšuje schodek o 30 miliard korun na 282 miliard korun. Vláda také minulý týden zvýšila schodek rozpočtu na příští rok na 241 miliard korun proti původnímu návrhu ministerstva financí 230 miliard korun. Důvodem zvýšení je pokrytí škod, které způsobily zářijové povodně.

Rozpočtová rada: Vláda je až moc optimistická, příjmy budou nižší

Národní rozpočtová rada (NRR) ve čtvrtek vyjádřila pochybnosti o některých položkách návrhu státního rozpočtu na příští rok. Vláda je podle ní příliš optimistická v očekávání výnosů z emisních povolenek nebo příjmů z dividend od firem s majetkovou účastí státu. Rada upozornila i na nesoulad mezi současnými pravidly o podpoře obnovitelných zdrojů energie a objemem peněz na podporu v rozpočtu. Vláda návrh rozpočtu schválila minulý týden, stát by měl hospodařit se schodkem 241 miliard korun.

Přečíst článek

Viceguvernérka Eva Zamrazilová a členka rady Karina Kubelková také upozornily na to, že krátkodobý výhled cen potravin se posunul směrem vzhůru. Podle nich to může přispět k přiblížení inflace k horní hranici tolerančního pásma ČNB, tedy ke třem procentům. V srpnu byla meziroční inflace 2,2 procenta.

Členové bankovní rady také upozornili na to, že globální vývoj působí ve směru snížení inflace. Pro cenový vývoj v Česku má význam zejména slabý výkon německé ekonomiky, na kterou je česká navázaná. Člen rady Jan Procházka podle záznamu uvedl, že „v ČR bez vážnějšího důvodu vládne 'blbá nálada', což se projevuje utlumeným růstem spotřeby domácností i produkční sféry ekonomiky".

Reklama

Většina bankovní rady podpořila snížení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, když stejný krok udělala ČNB i v srpnu. Člen rady Tomáš Holub byl pro snížení sazby o půl procentního bodu, argumentoval zejména výhledem budoucí inflace a slabým výkonem české ekonomiky.

Lukáš Kovanda: Fialův loňský deficit byl vyšší než Babišův za covidu

Za minimálního zájmu médií ve středu Český statistický úřad odpálil bombu. Zhoršil dosavadní údaje o schodku loňského hospodaření Fialovy vlády skoro o 60 miliard korun, tedy natolik, že deficit za rok 2023 dokonce převyšuje ten, který vykázal Babišův kabinet v prvním covidovém roce 2020.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Pavel Štěpánek, hlavní ekonom Fondee, ex člen bankovní rady ČNB

Pavel Štěpánek: ČNB si experimentováním zahrává se svojí celkovou důvěryhodností

Přečíst článek
Od července je Jan Frait podruhé členem bankovní rady ČNB. „Žijeme v době inflačního šoku,” říká.

Jan Frait z ČNB: Inflace v lednu bude šok, ale ne 20 procent. Nižší sazby bych letos nečekal

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme