Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Biohacking: Fermenty jsou klíč ke zdraví. Skvěle poslouží i kysané zelí

Kefír, bakterie, fermenty
Saúde em dia, Douglas Medrado, Alan Costa, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Alžběta Shejbalová

Populární kimči, kombucha, natto či kefír mají spektrum pozitivních účinků na lidské zdraví - od hubnutí po zdraví mozku.

Reklama

Již před deseti tisíci lety se mléčné či alkoholové kvašení využívalo jako forma uchování potravin, ale nutričním dopadem kvašení se samozřejmě nikdo nezabýval. Až zhruba před sto lety si ruský přírodovědec a laureát Nobelovy ceny Ilja Mečnikov všiml, že lidé konzumující často kefír a jiné fermentované potraviny se dožívají vyššího věku než jejich současníci. 

Fermenty jsou potraviny či nápoje modifikované kontrolovanou přítomností mikrobů a obsahující rozličné změněné látky díky působení enzymů. Tato kvalitativní změna jídla vzniká buď díky takzvanému divokému kvašení, kdy se na něm podílejí bakterie přítomné ve vzduchu nebo v samotných syrových potravinách (kvásek, kysané zelí) či přímým použitím kvasného prostředku (droždí, cíleně přidané kultury).  

Na hubnutí

Existují studie, které potvrzují komplexní účinky fermentovaných potravin, ale tyto důkazy jsou v dnešní době považované za limitované. Je to způsobené tím, že replikování přesného výstupu fermentačního procesu je obtížné, a z toho i plynoucí vědecké standardizování výsledků. Většina studií se tedy zaměřuje na vyhodnocování efektu probiotických mikroorganismů – jako jsou například mléčné bakterie (laktobacily) - na lidský organismus, které jsou součástí výstupu kvasného procesu. Méně známé ovšem je, že kromě probiotik obsahují kvašené potraviny i další prospěšné látky. Výsledkem fermentace jsou biologicky aktivní peptidy, jako například konjugovaná kyselina linolová (CLA), která může pomoci s redukcí hmotnosti a snížením cukru v krvi.

Dalšími prospěšnými peptidy jsou exopolysacharidy a sfingofosfolipidy, které mají antioxidační a protirakovinné účinky a snižují projevy alergií. Obecně přítomnost těchto spřátelených bakterií a organických kyselin zabraňuje množení bakterií, plísní a další mikroorganismů, které mohou ničit přirozenou flóru a celkově být škodlivé lidskému zdraví. A také tím, že je poskytneme tělu k dispozici, vykazují antimikrobiální vlastnosti na všech úrovních organismu.  

Reklama

Omáčka garum v různých fázích procesu přípravy, tak jak vzniká ve fermentačním inkubátoru značky Goodlok.

Garum je hit! Proč se ze starověkého receptu stal gastronomický fenomén

„A taky tam přidáváme garum,“ tuhle větu dnes uslyšíte od řady ambiciózních šéfkuchařů. Při prvním soustu pochopíte, proč je garum takový hit: neskutečně zintenzivní a prohloubí chuť, je to doslova exploze umami, přitom si pro sebe neukradne hlavní roli, ale fantasticky nakopne suroviny, s nimiž se v jídle pracuje. A přidat ho můžete takřka do všeho. Co to je garum? A kde se vzalo?

Přečíst článek

Erica a Justin Sonnenbergovi, autoři knihy Zdravá střeva, zdůrazňují důležitost zdravé střevní mikroflóry pro zdravé fungování imunitního systému a dokonce také přímé spojení mezi mozkem a střevem. Pokud funkce tohoto spojení je narušena, fakticky tím mohou být ovlivněny nebo dokonce způsobeny problémy jako neurodegenerativní onemocnění a autismus. Nevyvážená střevní mikroflóra sama o sobě může být původem mnoha rozličných nepříjemností a onemocnění od trávících obtíží, přes imunitní nerovnováhu až po cukrovku a problémy se srdcem a játry. 

V Česku mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější kvašené potraviny patří kysané zelí. Metaanalýza z roku 2019 publikovaná v časopise Nutrients zjistila, že kysané zelí obsahuje jedno z nejrozmanitějších mikrobiologických složení v portfoliu kvašených potravin. Při zkoumání benefitů také zjistila, že po konzumaci kysaného zelí se v těle zvýšila tvorba a aktivita tělem vyráběného antioxidantu glutathionu (GST) a enzymu NQO1 – obě látky jsou klíčovými detoxifikačními faktory jater a ledvin. Dále kysané zelí obsahuje celou škálu různých druhů fotochemikálií (indol-3-karbinol, izothiokyanáty, kemferol, atd.), které mají na organismus prokazatelně pozitivní účinky- antimikrobiální a protirakovinné. 

Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Biohacking: Dětem dejte sladké a těžkou peřinu

Proč děti potřebují sladkosti? Jaké vitamíny a doplňky stravy by měly mít? A jak podpořit vývoj mozku? Dočtete se v dalším pokračování úspěšného seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Populární kefír je zase přeměněn z mléka zvnějšku dodanou startovací kulturou, která má svůj původ v horách Kavkazu. Tato kultura je zajímavá tím, že obsahuje bakterie mléčného i nemléčného kvašení a také bakterie a kvasinky produkující kyselinu mléčnou a octovou. Kefír je touto rozmanitou směsicí schopný ničit škodlivé organismy jako například salmonelu, kandidu, stafylokoka či E.coli. Bioaktivní fermenty z mléčné bílkoviny kaseinu v kefíru umí stimulovat imunitní systém a látka kefíran snižuje tvorbu prozánětlivých cytokinů v organismu. Dále studie potvrzuje protirakovinné, antioxidační a cholesterol snižující účinky. 

Pro variabilitu lze odzkoušet další exotické fermenty jako kombuchu, miso a natto či kimči. Liší se ve složení a lehce i v benefitech, ale prospěšné v rámci rozmanité stravy jsou všechny. 

Biohacking (ilustrační foto)

Biohacking: Trend, jak „žít věčně" podle miliardářů. Dozvíte se v obsáhlém seriálu

Co to je biohacking? Nový lifestyle, který zahrnuje metody, jak si „vytunit" tělo a mozek, jak co nejzdravěji, nejefektivněji a nejlépe fungovat a žít. Seriál Biohacking na newstream.cz každý týden představuje nejzajímavější „hacky." Níže najdete odkazy na jednotlivé již vydané díly.

Přečíst článek

Efekt covid vyprchal. Lidé už doma zase cvičí míň

Biohacking těla: Od Wima Hofa po saunu

Metody fyzického biohackingu jsou asi ty nejpopulárnější. Patří tam sport plus různé šokové terapie těla i pozitivní stres.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

mišpule obecná

Biohacking: Sezóna zdravých plodů zdaleka neskončila. Mlsejte mišpule, brukve či kaštany

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme