Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bleskové europlatby musí do roku 2027 zvládat všechny banky. V Česku to zatím umí jen tři

Drobní investoři se už téměř rok stahují z evropských realitních fondů
ČTK
Věra Tůmová

Europlatby za pár sekund jako první z běžných retailových bank v Česku už umí posílat i Fio banka. Okamžité platby v eurech v rámci Evropské unie trvají pár vteřin a jsou zdarma. Ostatní retailové banky v Česku si zatím s touto službou dávají na čas. Do roku 2027 je ale musí povinně zavést podle regulace EU všechny. Přečtěte si, kdy je plánují banky v Česku zavádět.

Reklama

První běžná banka pro retailové klienty už spustila v Česku okamžité europlatby. Zapojení do systému okamžitých plateb v eurech oznámila nejnověji také Fio banka. Připojila se tím ke stávajícím dvěma bankám, J&T Bance a Oberbank, které službu už v minulosti zavedly, ale nejsou zrovna pro běžné retailové klienty tak jednoduše dostupné jako ostatní banky. Jako úplně první v Česku okamžité europlatby zavedla zhruba před rokem J&T Banka.

Co znamenají okamžité europlatby

Platební novinka Fio banky umožnuje odesílání a přijímání plateb v eurech během několika málo vteřin, a to kdykoliv. Lze takto platit 24 hodin denně po sedm dní v týdnu a po celý rok podobně jako to už je nyní možné i v českých korunách v téměř všech bankách v Česku. A stejně jako korunové okamžité platby, také okamžité platby v eurech jsou zdarma do zemí Evropské unie (EU), respektive do zemí v rámci takzvané oblasti SEPA (Zkratka pro Single Euro Payments Area – tedy v rámci jednotné oblasti pro platby v eurech). Mimo toto území si za odchozí platby v eurech do ostatních zemí banka účtuje poplatek 200 korun.

Okamžité platby v eurech je možné zadávat stejně jako jakékoliv jiné, a to jak přes internetové bankovnictví, tak i přes bankovní aplikaci Fio banky v mobilu. Horní limit pro jednorázovou okamžitou platbu v eurech je ovšem čyři tisíce eur a je možné ji odeslat pouze do bank, které už takovýto typ okamžitých plateb také zavedly. Seznam všech bank, které to již umí, je na webu Evropské centrální banky (ECB). Denně může každý klient takto bleskově odeslat maximálně 16 tisíc eur, upozorňuje mluvčí banky Jakub Heřmánek.   

Jak to bude s europlatbami v ostatních bankách v Česku

Na základě rychlé ankety mezi tuzemskými bankami je zřejmé, že se ke spuštění okamžitých europlateb prozatím žádná další banka v Česku v nejbližším období nechystá. Vzhledem k tomu, že ale regulace EU stanovuje bankám, aby tyto platby implementovaly do 30 měsíců od vstupu regulace v platnost, budou ji muset do roku 2027 povinně zavést i ostatní banky v Česku.

Reklama

Asi nejdříve se na okamžité europlatby chystají v bankách Creditas a Partners Banka. „Zatím okamžité SEPA platby neumíme. I přesto, že legislativně je budeme muset mít k dispozici v roce 2027, tak je plánujeme implementovat již začátkem roku 2025. V implementaci nám vyloženě nic nebrání, ale naši klienti mají důležitější potřeby, které pro ně momentálně připravujeme,“ konstatuje analytik Partners Banky Martin Kočí.

Komerční banka má podle své mluvčí Šárky Nevoralové letos v plánu zavedení nejprve příchozích okamžitých SEPA plateb pro slovenskou KBSK a odchozí okamžité platby SEPA chce umožnit nejdříve v příštím roce. „Z našich statistik víme, že o tuto službu mezi klienty není zase až takový zájem. Určitě to ale budeme mít implementované s platnou legislativou a regulací, tedy do dvou let,“ dodává Nevoralová.

Česká spořitelna, která jako první banka zavedla přijímání a odesílání okamžitých plateb v korunách už v lednu 2019, umožní přijímání a odesílání zahraničních plateb v eurech v termínu, který jí stanoví EU regulace, a tedy v průběhu roku 2026. „Implementace zahraničních okamžitých plateb si na naší straně vyžaduje poměrně robustní změny a investice v řádu nižších desítek milionů korun v rámci naší stávající platební infrastruktury,“ vysvětluje mluvčí banky Filip Hrubý. Na rok 2026 plánuje zavést okamžité europlatby také Raiffeisenbank.

Sazby nejlepších spořicích účtů se točí kolem pěti procent a další poklesy jsou na obzoru

Nejlepší spořicí účty? Sazby nad pět procent už má jen pár bank

V prvním květnovém týdnu Bankovní rada ČNB snížila sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta a reakce tuzemských bank na sebe nenechala dlouho čekat. Ke snižování sazeb na spořicích účtech už sahá řada bankovních domů. Nejčastěji se sazba zastavuje mezi 4 až 5 procenty. Podívejte se, na kterých spořicích účtech máte nyní šanci na největší zhodnocení svých úspor.

Přečíst článek

Virtuální karty chrání držitele před internetovými šmejdy. A na to Češi slyší

Virtuálních platebních karet už je dnes v Česku 16krát více než před pěti lety. A toto číslo se neustále zvyšuje. Stále více Čechů se tak chrání před zneužitím své platební karty právě pořízením té virtuální. Podívejte se, jaké jsou její výhody a ve které bance v Česku si dnes můžete virtuální kartu pořídit jen na pár kliknutí v internetovém či mobilním bankovnictví.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Peníze přes telefonní číslo už umí posílat sedm bank. Češi se platby na kontakt ale stále učí

Přečíst článek
Nový způsob bezhotovostního placení Cvak má být jednoduchý i pro stánkaře či řemeslníky.

Čtveřice bank přináší nový způsob placení kartou Cvak. Zaplatíte tím instalatérovi i na stánku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme