Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Boeing zahájil prodej akcií za 19 miliard dolarů

Boeing zahájil prodej akcií za 19 miliard dolarů
ČTK
Jiří Frydlewicz
fry

Výrobce letadel Boeing zahájil prodej akcií za téměř 19 miliard dolarů, uvedla agentura Bloomberg. Americká společnost se tak snaží odvrátit potencionální snížení investičního ratingu. Firma nabízí 90 milionů kmenových akcií a 5 miliard dolarů v povinně konvertibilních cenných papírech. V celkovém součtu by mohl Boeing získat až 21,8 miliardy dolarů.

Reklama

Příliv finančních prostředků by vyřešil jeden z nejnaléhavějších úkolů nové generální ředitelky Boeingu Kelly Ortbergové. Ta se potýká s především s důsledky stávky, která trvá již sedmý týden a která ochromuje výrobu důležitého artiklu společnosti - dopravního letadla 737 Max. Stojí však ovšem i výroba modelů 767 a 777. Boeing potřebuje kapitálovou injekci, aby si udržel rating investičního stupně a mohl financovat výrobu, jakmile skončí stávka zaměstnanců.

Firma tak nyní nabízí více než 90 milionů kusů kmenových akcií a povinně konvertibilní cenné papíry (MCS) za pět miliard dolarů. MCS se automaticky převádějí na akcie v předem stanoveném termínu a za předem stanovenou cenu, obvykle ale nabízejí vyšší výnos než běžné dluhopisy.

Miliarda dolarů měsíčně

Podle odhadu společnosti S&P Global Ratings stojí stávka Boeing zhruba miliardu dolarů (přes 23 miliard korun) měsíčně, píše server CNBC. Boeing již oznámil, že kvůli stávce propustí deset procent zaměstnanců.

Zaměstnanci společnosti v minulém týdnu odmítli novou nabídku na zvýšení mezd. Nejnovější návrh předpokládal zvýšení mezd o 35 procent během čtyř let. Podle odborů však proti návrhu hlasovalo 64 procent zaměstnanců, napsala agentura Reuters.

Reklama

V polovině tohoto měsíce Boeing uzavřel s bankami úvěrovou smlouvu na deset miliard dolarů a oznámil plány na získání až 25 miliard dolarů prostřednictvím nabídky akcií a dluhu.

Boeing ve třetím čtvrtletí hospodařil s čistou ztrátou 6,17 miliardy dolarů (144,35 miliardy korun), což je téměř čtyřnásobek proti ztrátě 1,64 miliardy dolarů před rokem. Boeing se od 13. září potýká s rozsáhlou stávkou. Tržby činily 17,84 miliardy dolarů (417,3 miliardy korun), což je zhruba o procento méně než před rokem.

Volkswagen plánuje podle odborů zavřít v Německu nejméně tři továrny

Volkswagen zavře několik továren v Německu

Největší evropská automobilka Volkswagen plánuje zavřít v Německu nejméně tři závody a zrušit desítky tisíc pracovních míst. Chce tak snížit náklady a zvýšit konkurenceschopnost. Uvedla to podle agentury DPA šéfka podnikové rady Volkswagenu Daniela Cavallová na akci, na které informovala zaměstnance o plánech vedení. Německá vláda vyzvala k zachování pracovních míst, zatímco Volkswagen trvá na tom, že restrukturalizace je v zájmu konkurenceschopnosti nezbytná.

Přečíst článek

Matěj Žák, CEO firmy Trezor

Šéf Trezoru Matěj Žák: Bitcoin bude příští rok stát přes sto tisíc dolarů

Český výrobce kryptoměnových hardwarových peněženek Trezor připravuje nové prémiové zařízení, kterým se posune do kategorie konzumní elektroniky. „Chceme, aby hardwarové peněženky používalo co nejvíce lidí,“ říká v rozhovoru pro newstream šéf firmy Matěj Žák. Kdy bude podle něj stát bictoin přes sto tisíc dolarů? A kolik lidí vlastní kryptoměny?

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Šéf Boeingu David Calhoun se omluvil pozůstalým po obětech pádů letadel

Pozůstalí po obětech leteckých katastrof letadel Boeing požadují rekordní odškodné

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme