Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brexit byl katastrofou. Londýnská City se z jeho následků sbírá doteď

Brexit byl katastrofou. Londýnská City se z jeho následků sbírá doteď
iStock
 ČTK

Brexit připravil londýnské finančním centrum zhruba o 40 tisíc pracovních míst. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl Michael Mainelli, který stojí v čele londýnské finanční čtvrti City. Nejvíce z tohoto vývoje podle Mainelliho těžila irská metropole Dublin, kam se z Londýna přesunulo zhruba 10 tisíc pracovních míst ve finančním sektoru.

Reklama

Z odlivu pracovních míst z londýnského finančního centra po brexitu profitovala také další evropská města, například Paříž, Milán a rovněž Amsterodam. „Brexit byl katastrofou,“ prohlásil Mainelli. „V roce 2016 jsme měli 525 tisíc pracovníků. Odhaduji, že jsme jich ztratili téměř 40 tisíc," dodal.

Mainelli nicméně upozornil, že ztráty pracovních míst ve finanční čtvrti City způsobené brexitem vykompenzovala tvorba nových pracovních příležitostí, a to nejen ve finančním sektoru. Počet zaměstnanců se tak podle něj vyšplhal na 615 tisíc, zejména díky růstu v pojišťovacím sektoru a v oblasti datové analýzy.

Ilustrační foto

Zdeněk Pečený: Brexit selhal, budiž to ponaučení fanouškům „czechxitu“

Britský experiment s životem mimo Evropskou unii (EU) se nevydařil. Z Velké Británie odešly firmy, pracovníci a zády se k ní obrátily i finanční trhy. Britové svého „ano“ pro brexit litují, ale návrat do EU je velmi nepravděpodobný.

Přečíst článek

Britové se pro odchod své země z EU vyslovili v referendu, které se konalo v červnu 2016. Mainelli však upozornil, že ve finanční čtvrti City bylo 70 procent voličů pro setrvání v EU, zatímco pro brexit se vyslovilo pouze 30 procent voličů. „Nechtěli jsme to,“ prohlásil. Dodal, že nyní intenzivně pracuje na posílení vztahů s kontinentální Evropou.

Reklama

Výsledek brexitu je pro řadu Britů zklamáním. Mnozí doufali, že odchod z EU jejich zemi poskytne prostor ke snížení imigrace a k odbourání rozsáhlé unijní regulace a podpoří hospodářský růst. Imigrace se však zvýšila, omezování regulačních opatření se ukázalo být obtížné a hospodářský růst zpomalil, píše Reuters.

Nový britský premiér Keir Starmer se nyní snaží zlepšit vztahy s Evropskou unií, které narušila vleklá a obtížná jednání ohledně brexitu. Starmer hodlá odstranit některé podnikatelské překážky mezi Británií a EU, vyloučil však návrat země na jednotný trh EU.

Britský premiér Keir Starmer

Starmer má za sebou sto dní ve funkci premiéra Británie. A jeho popularita klesá

Popularita britského premiéra Keira Starmera a jeho vlády se po 100 dnech vládnutí propadla. Poukazuje na to britský tisk, který hodnotí počáteční období labouristické vlády. Starmer podle deníků v úřadu zažil náročné či vyloženě špatné období, které poznamenaly letní demonstrace proti přistěhovalcům, příprava nového rozpočtu a také zprávy o darech, které Starmer dostával, když byl opozičním poslancem.

Přečíst článek

Paříž už nemá největší evropskou burzu. Sesadil ji Londýn, který se „sbírá“ z brexitu

Macron hraje vabank. Odnesl to nejen burzovní parket v Paříži. Francouzská metropole už nemá největší evropskou burzu. Kvůli hrozbě dluhové krize i frexitu ji sesadil Londýn, jenž se sám „sbírá“ z brexitu, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Paříž už nemá největší evropskou burzu. Sesadil ji Londýn, který se „sbírá“ z brexitu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme