Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Britská ekonomika roste. Navázala na oživení ze začátku roku

Britská ekonomika navázala na oživení ze začátku roku
iStock
 ČTK

Britský hrubý domácí produkt (HDP) ve druhém čtvrtletí stoupl o 0,6 procenta. Britský statistický úřad to uvedl ve svém předběžném odhadu. Britská ekonomika tak navazuje na oživení, které přišlo v prvních třech měsících letošního roku. Tehdy vykázala růst 0,7 procenta po technické recesi, do níž se dostala ve druhé polovině loňského roku.

Reklama

Meziročně britská ekonomika ve čtvrtletí rostla o 0,9 procenta, odhadují statistici.

Produkci táhly služby, které oproti prvním třem měsícům letošního roku vykázaly růst o 0,8 procenta. Vyrovnaly tak mírný propad výrobního a stavebního sektoru o 0,1 procenta. Rostla spotřeba domácností i vlády.

Na začátku měsíce Bank of England zvýšila prognózu růstu HDP za rok 2024 z 0,5 procenta na 1,25 procenta. Odůvodnila to tím, že ekonomice se na začátku roku dařilo lépe, než se očekávalo, ale i očekávaným mezičtvrtletním růstem o 0,7 procenta ve druhém čtvrtletí

Premiér Keir Starmer před volbami prohlásil, že chce, aby ekonomika dosáhla ročního růstu 2,5 procenta, což je tempo, kterého Británie pravidelně nedosahovala od doby před finanční krizí roku 2008.

Reklama

Nová ministryně financí Rachel Reevesová následně přišla s relativnějším cílem. Chce, aby britská ekonomika dva po sobě následující roky dosahovala nejrychlejšího růstu HDP na obyvatele mezi nejvyspělejšími ekonomikami skupiny G7, připomněla agentura Reuters.

Británie je nově majákem stability v Evropě, Francie míří k chaosu

Britský historik: Francie míří k chaosu, novým majákem stability je Velká Británie

Překvapivý výsledek nedělních voleb ve Francii vyvolal ve světě úlevu, ale riskantní hra prezidenta Emmanuela Macrona oslabila jeho i Evropu, píše v komentáři pro deník The Guardian britský historik Timothy Garton Ash.

Přečíst článek

Manchester

Chcete silnou ekonomiku? Nezapomínejte regionální metropole

Silnou ekonomiku tvoří geograficky rovnoměrné rozvrstvení investic, nestačí ekonomickou aktivitu soustředit jen do největšího města. Příkladem je Velká Británie, která sice má velmi úspěšný Londýn, ale pokulhávající regionální metropole. Na statistikách je to znát, zaostává za USA i evropskými rivaly.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme