Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Britský premiér Starmer: Zdědili jsme díru ve financích, některé daně se zvýší

Britský premiér Keir Starmer
ČTK
 ČTK

Současná britská labouristická vláda zdědila po svých konzervativních předchůdcích díru ve veřejných rozpočtech v objemu 22 miliard liber (652 miliard korun), uvedl britský premiér Keir Starmer.

Reklama

Náprava současného stavu bude podle Starmera bolestivá. Očekává se, že kabinet sníží některé sociální výdaje a zvýší daně. Starmer v projevu ostře kritizoval i jiné aspekty politiky konzervativců, kteří byli u moci předchozích 14 let.

„Situace je horší, než jsme si představovali,“ uvedl Starmer. Podle něj konzervativci 22miliardový propad ve veřejných rozpočtech skryli před kontrolními orgány, a labouristé tedy o pravém stavu věcí nevěděli.

Náprava bude bolestivá

„Věci se zhorší, než se začnou zlepšovat,“ řekl dále premiér. Vláda chystá na říjen nový rozpočet, ve kterém bude usilovat o nápravu veřejných financí. Starmer ho označil za „bolestivý“. „Vzhledem k situaci, ve které se nacházíme, nemáme jinou volbu,“ dodal premiér, který je u vlády od července. Podle něj větší břímě ponesou ti, kteří „mají širší ramena“.

Už dříve ministryně financí Rachel Reevesová uvedla, že bude pravděpodobně nutné zvýšit některé daně. Snížit by se měly naopak příspěvky na vytápění.

Reklama

Za důsledek 14 let trvající vlády konzervativců Starmer označil i nedávné nepokoje a útoky na zařízení pro žadatele o azyl. Nepokoje podle něj ukázaly „stav země“. „Nezdědili jsme jen ekonomickou černou díru, ale také černou díru ve společnosti,“ uvedl Starmer. Konzervativce také kritizoval za to, že zpřísňovali trestní politiku, aniž by zaručili dostatečné kapacity ve věznicích.

Manchester

Chcete silnou ekonomiku? Nezapomínejte regionální metropole

Silnou ekonomiku tvoří geograficky rovnoměrné rozvrstvení investic, nestačí ekonomickou aktivitu soustředit jen do největšího města. Příkladem je Velká Británie, která sice má velmi úspěšný Londýn, ale pokulhávající regionální metropole. Na statistikách je to znát, zaostává za USA i evropskými rivaly.

Přečíst článek

Británie je nově majákem stability v Evropě, Francie míří k chaosu

Britský historik: Francie míří k chaosu, novým majákem stability je Velká Británie

Překvapivý výsledek nedělních voleb ve Francii vyvolal ve světě úlevu, ale riskantní hra prezidenta Emmanuela Macrona oslabila jeho i Evropu, píše v komentáři pro deník The Guardian britský historik Timothy Garton Ash.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme