Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bývalý prezident půjde na 20 let do vězení za korupci

Bývalý peruánský prezident Alejandro Toledo
ČTK
 ČTK

Bývalý peruánský prezident Alejandro Toledo byl ve vlasti odsouzen ke 20 letům a šesti měsícům vězení za korupci. Během ročního procesu bývalý prezident vinu odmítal.

Reklama

Osmasedmdesátiletý Toledo, který vedl Peru v letech 2001 až 2006, byl usvědčen z toho, že podle žalobců od brazilské stavební firmy dříve známé jako Odebrecht přijal úplatky ve výši 35 milionů dolarů (asi 818 miliard korun) za to, že ji nechal vyhrát zakázku na stavbu silnice, která spojuje jižní pobřeží Peru s amazonskou oblastí na západě Brazílie, napsala agentura Reuters. Verdikt označila za první významné odsouzení v Peru v souvislosti s brazilským korupčním skandálem známým jako Lava Jato.

Odebrecht, nyní známý jako Novonor, se ocitl v centru největšího korupčního skandálu v Latinské Americe poté, co v roce 2016 přiznal, že podplácel státní představitele v tuctu zemí, aby získal veřejné zakázky na stavební práce.

Witowski

Witowski skončil jako ředitel a šéf představenstva DPP

Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) v pondělí na mimořádném jednání odvolala z funkce předsedy představenstva Petra Witowského. Automaticky skončil i jako generální ředitel společnosti. Na pozici vypíše podnik konkurz, zatím největší pražskou městskou firmu povede místopředseda představenstva Ladislav Urbánek.

Přečíst článek

Boj s rakovinou

Toledo minulý týden požádal soud, aby ho nechal odpykat si trest doma, protože bojuje s rakovinou. „Prosím, nechte mne uzdravit se, anebo zemřít doma,“ řekl.

Reklama

Rozsudek byl vynesen v malé věznici v Limě, kde je Toledo zadržován od loňského roku. Je tu držen i bývalý prezident Pedro Castillo, který čelí obvinění ze „vzpoury“ poté, co se v roce 2022 pokusil rozpustit parlament.

Plynovod Nord Stream po explozi

Der Spiegel: Za výbuchy plynovodů Nord Stream stojí ukrajinští civilisté

Členy skupiny, která před dvěma lety poškodila plynovody Nord Stream, byli převážně ukrajinští civilisté, velel jim ale bývalý člen ukrajinských tajných služeb Roman Červinskyj, uvedl německý časopis Der Spiegel. Potrubí Nord Stream 1 a Nord Stream 2, která měla přivádět plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře, byla poškozena při sérii explozí přesně před dvěma roky, 26. září 2022.

Přečíst článek

V aféře Odebrecht jsou vyšetřováni i další dva bývalí peruánští prezidenti Pedro Pablo Kuczynski a Ollanta Humala.Třetí, Toledův nástupce v nejvyšší funkcí Alan García, se při zatýkání v roce 2019 zastřelil.

Toledo, který si v dětství vydělával čištěním bot, byl zatčen ve Spojených státech v roce 2019 poté, co úřady v Peru požádaly o jeho vydání. Setrvával v domácím vězení v Kalifornii, než byl loni v dubnu vydán do vlasti. Žalobci se opírali o svědectví bývalého jednatele Odebrechtu Jorgeho Baraty a také bývalého Toledova spolupracovníka Josefa Maimana.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Karel Březina

Šest let vězení za rozdělování sportovních dotací. Kauza exministra Březiny jde do finále

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme