Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny použitých rolexek těží ze snížení sazeb

Rolex
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Ceny luxusních hodinek z druhé ruky už zastavily svůj více než dva roky trvající pád. Změnu kurzu tlačí očekávání, že Fed začne již v příštím roce snižovat sazby.

Reklama

Index Bloomberg Subdial Watch, který sleduje 50 nejobchodovanějších použitých luxusních hodinek podle jejich hodnoty, signalizuje možné oživení na trhu v případě poklesu sazeb. Ceny použitých hodinek značek Rolex, Patek Philippe či Audemars Piguet se propadly, když americký Fed zvýšil úrokové sazby, aby zmírnil prudce rostoucí inflaci. Nyní ale trh zalila vlna optimismu, že tlak už může polevit, píše Bloomberg.

Americká centrální banka totiž ve středu signalizovala, že její nejprudší kolo zvyšování sazeb za poslední generaci pravděpodobně skončilo. Podle předsedy Fedu Jeroma Powella by náklady na úvěry mohly začít klesat již příští rok, kdy se očekává snížení sazeb.

Podle Christy Davise, spoluzakladatele společnosti Subdial Watches, britského prodejce a obchodní platformy na sekundárním trhu s hodinkami, by změna kurzu mohla způsobit obrat v ocenění použitých hodinek.

Reklama

Změna trendu

„Při pohledu na rok 2024 je potenciál pro měkké přistání stabilních a nakonec klesajících sazeb důvodem k optimismu na trhu s hodinkami,“ řekl Davis.

Index Bloomberg Subdial Watch Index klesl v roce 2023 přibližně o 10 procent. Nyní se nachází na nejnižší úrovni za více než dva roky po prudkém růstu, který dosáhl vrcholu na začátku roku 2022.

Poptávka po drahých použitých hodinkách předních švýcarských značek během pandemie prudce vzrostla, protože domácí spotřebitelé, kteří měli dostatek peněz, sháněli luxusní hodinky online. Šílenství ochladlo, když se zvýšily náklady na půjčky, což srazilo poptávku po spekulativních aktivech.

Ceny hodinek se nejvíce propadly mezi dubnem a srpnem 2022, kdy Fed provedl největší zvýšení sazeb, uzavřel Davis.

Amazon, ilustrační foto

To bude ještě masakr. Sociální nákupy z Číny válcují západní internetové obchody

Temu, Shein, Aliexpress a spol. Levné čínské e-shopy vtrhly na západní trhy. Akcie Pinduoduo vzrostly letos o dvě třetiny.

Přečíst článek

Gucci

Bohatství z TikToku. Papírové tašky s logem drahých značek se proměnily v trofeje za tisíce

Luxusní značkové zboží má mnoho podob. Tou nejpokleslejší jsou fejky. Drahých kousků chtiví zákazníci, kteří si nemohou dovolit kabelku od Diora či Prady, přišli na celkem levný způsob, jak hrdě nosit značkovou tašku, a přitom se nesnížit ke koupi její napodobeniny. Novým hitem jsou teď papírové nákupní tašky – od těch, do nichž luxusní butiky ukládají pečlivě zabalené drahé zboží, až po taštičky, v nichž se dříve ocitla krabička s cenově dostupným, ale značkovým krémem či parfémem.

Přečíst článek

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Vedle klasických obrazů slavných i méně známých mistrů, které patří už k tradičně oblíbeným sběratelským aktivům, se může vyplácet investovat i do vybraných luxusních předmětů. Je třeba ale vědět do čeho a za jakých podmínek, protože ani tento trh luxusních komodit není stabilní. Knight Frank Luxury Investment Index (KFLII) proto dlouhodobě sleduje vývoj zhodnocení desítky luxusních aktiv a nyní hlásí, že na rozdíl od zlata či akcií tato aktiva za posledních 12 měsíců rostla mnohem více. Podívejte se, která to byla a kam se dají také dát přebytečné miliony. 

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Ceny luxusních švýcarských hodinek na sekundárním trhu jsou nejníže za dva roky

Ceny použitých luxusních švýcarských hodinek klesají, Patek Philippe i Rolex jsou levnější o desítky procent

Přečíst článek
Luxusní švýcarské hodinky Patek Philippe

Luxusní hodinky jsou nejlevnější za poslední dobu. Růst bitcoinu to brzy změní

Přečíst článek
Arnold Schwarzenegger byl zadržen na mnichovském letišti, neproclil luxusní hodinky

Schwarzenegger porušil zákon, neproclil luxusní hodinky. Terminátor vyvázl s pokutou 870 tisíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme