Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny výrobců v průmyslu rostou méně, než se čekalo

Soumrak německého průmyslu
iStock
 nst
nst

Ceny výrobců v průmyslu rostou méně, než se čekalo. V zemědělství ceny nadále výrazně padají, ukazují čerstvá data z Českého statistického úřadu. ČNB tak pravděpodobně nezmění svůj výhled ohledně snižování úrokových sazeb. Základní sazba ČNB by tak letos měla klesnout na úroveň kolem 4,5 procenta.

Reklama

Ceny průmyslových výrobců v květnu meziročně vzrostly o jedno procento, oznámili statistici. Citelně tak zaostaly za očekáváním analytiků. Ti předpokládali vzestup o dvě procenta. Klesly totiž zejména ceny potravinářských výrobků, a to o 3,7 procenta. V jejich poklesu se odráží už řadu měsíců trvající výrazný, dvouciferný pokles ceny zemědělských výrobců, a také stabilizace a pokles velkoobchodních cen energií.

Zemědělští výrobci v květnu meziročně zlevňovali o stále výrazných více než deset procent. „Deflace v zemědělství a potravinářství však není dostatečně přenášena do cen konečných, které stanovují například obchodní řetězce. Zdá se tak, že na jejich straně dochází zejména od letošních Velikonoc k určitému navyšování ziskových marží,“ komentuje statistiku výrobních cen hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. 

V květnu ceny průmyslových výrobců rostly pomaleji, než se čekalo, i proto, že růst cen ropy a ropných produktů, včetně pohonných hmot, byl slabší kvůli vývoji právě na světovém trhu s ropou. V květnu cena ropy Brent klesala kvůli nadále utažené měnové politice americké centrální banky a kvůli obecné redukci v očekáváních stran letošního snižování úrokových sazeb – jak v USA, tak v eurozóně i v Česku.

Bankovky (ilustrační foto)

Inflace je nižší, než se čekalo. Potraviny zlevňují, ale nájemné povážlivě zdražuje

Květnová inflace v Česku byla nižší, než se čekalo. Meziročně činila 2,6 procenta, zatímco meziměsíčně stagnovala. V meziročním vyjádření jde o znatelné zpomalení z dubnové úrovně 2,9 procenta. Trh tak nízkou květnovou inflaci nečekal, pročež koruna v reakci oslabila nad 24,70 za euro – do tohoto pásma se vrátila po necelém týdnu.

Přečíst článek

Reklama

Obecně vyšší úrokové míry jsou reakcí na přetrvávající inflační tlaky, zejména v oblasti služeb pro podniky, kde se ceny v květnu zvýšily o 3,2 procenta, což představuje mírné zpomalení meziročního růstu. V dubnu totiž byly ceny služeb pro podniky vyšší o 3,4 procenta. 

Vyšší sazby tlumí i průmyslovou aktivitu a příslušné investice, což vytváří tlak na pokles cen průmyslových výrobců. 

Z hlediska ČNB je pomalejší než očekávaný růst cen průmyslových výrobců známkou toho, že inflační tlaky v oblasti výroby dále oslabují. To se postupně může propast do tlaku na pokles spotřebitelských cen či do zpomalení jejich růstu. Jde tedy o protiinflační faktor. Proto už ČNB nemusí přehodnocovat další výhled stran snižování úrokových sazeb. Trh tak nyní soudí, že do konce letošního roku poklesnou z úrovně 5,25 na 4,5 procenta, jako to předpokládal doposud. 

Jerome Powell, šéf Fed

Tomáš Kudela: Fed vrká opatrně a potichu

Důvodem, proč zůstává inflace v USA tak tvrdošíjně vysoká, jsou zejména americké volby. Deficit rozpočtu je už teď vysoký a naděje na to, že by americký erár koncem roku začal šetřit, jsou navíc před volbami mizivé a příští rok budou muset přijít dárečky voličům od nově zvoleného prezidenta, píše ve sloupku analytik SAB Finance Tomáš Kudela.

Přečíst článek

Řetězce testují ceny potravin

Lukáš Kovanda: Řetězce testují, co zákazník snese. Proto ta oživlá inflace

Výraznější inflace se vrací do Česka. Nákupní náladou spotřebitelů ale zatím příliš neotřásla, dokonce ani ve spojení s dopady konsolidačního balíčku. To ovšem znamená, že obchodní řetězce se svojí habaďůrou na zákazníka jen tak neskončí. Přitom právě je ta představuje klíčovou příčinu opětovného vzedmutí inflace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme