Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi přestávají zvládat své dluhy. Po splatnosti je 31 miliard korun

exekuce
iStock
Dalibor Martínek
lib

Lidé mají stále větší potíž se splácením svých závazků. Vyplývá to z aktuálních údajů registru Solus, který eviduje dluhy fyzických osob. Dlužná částka po splatnosti evidovaná u spotřebitelů vzrostla za poslední čtvrtletí loňského roku o dvě stě milionů korun. Celkem činí dluhy po splatnosti 30,9 miliardy korun. Mezičtvrtletně se výše nesplacených dluhů zvýšila poprvé od března 2020.

Reklama

Počet spotřebitelů s dluhem po splatnosti sice klesl o pět tisíc na 423 tisíc osob, potíže se splácením však u zbývajících v posledním roce rostly. Jan Stopka, tajemník sdružení Solus předpokládá, že schopnost lidí splácet závazky bude dál klesat.

Trabl jménem energie

„V průběhu celého roku 2022 jsme zaznamenávali signály, že někteří spotřebitelé mají častěji potíže s úhradou svých závazků. V roce 2023 lze očekávat stále se zvyšující tlak na rodinné rozpočty zejména v důsledku vysokých cen energií a pokračující vyšší inflace. V této souvislosti je důležité zopakovat doporučení, aby v případě potíží s úhradou splatných závazků spotřebitelé co nejdříve kontaktovali svého věřitele a situaci s ním řešili včas,“ uvedl Stopka.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS)  navrhuje odpuštění úroků a penále na daních a clech.

Milostivé léto se vrací. Vláda chce odpustit dluhy na sociálních odvodech

Živnostníci, drobní zaměstnavatelé i firmy, které mají dluhy na sociálních odvodech, by mohli letos od začátku července do konce listopadu dostat šanci na jejich snadnější srovnání. Při splacení dlužného pojistného by jim sociální správa odpustila penále a exekuční náklady. Úhrada by byla možná i ve splátkách. Nový zákon s úpravou dalšího kola milostivého léta schválila vláda, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Lidé také šanci zbavit se úroků a penále na daních a clech, pokud splatí původní dlužnou částku.

Přečíst článek

V rámci celé České republiky mělo ke konci loňského roku negativní záznam o existujícím závazku po splatnosti v registru 4,87 procenta dospělých občanů. V minulém čtvrtletí to bylo 4,94 procent občanů.

Reklama

Jedním ze signálů o rostoucím tlaku na platební morálku spotřebitelů je i průměrná výše dluhu po splatnosti, která připadá na jednoho občana zapsaného v Solusu. Ta sice v dlouhodobém horizontu klesá, v meziměsíčním srovnání se však od loňského srpna do konce roku zvýšila o řádově tisíc korun na 45 192 korun.

Průměrná výše dluhu na jednoho spotřebitele Solus, užito se svolením

„Z dotazů do registru Solus je patrný také zvýšený zájem o úvěry mezi klienty, kteří již mají v registru záznam o závazku po splatnosti. Existenci takového dluhu odhalily při dotazu do registru členské společnosti v roce 2022 v průměru u patnácti klientů ze sta,“ doplnil Stopka.

Dolary, ilustrační foto

Chudým zemím hrozí bankroty

Rostoucí ceny potravin, energií a vysoké úrokové sazby tlačí chudší země ke zdi. Řada z nich brzo nebude mít na splácení svých dluhů.

Přečíst článek

Regionální rozdíly

Mezi regiony existují významné rozdíly v platební morálce spotřebitelů či možnosti dostát svým závazkům. A to nejen na úrovni okresů, ale i jednotlivých městských čtvrtí. Například v rámci celé Ostravy eviduje Solus podíl občanů s dluhy po splatnosti 8,47 procenta. V městském obvodu Slezská Ostrava je to však víc než 38 procent občanů. Podobné rozdíly lez dohledat v řadě dalších měst i regionů České republiky.

Tradičně nejnižší podíl osob s dluhem po splatnosti byl ke konci roku ve Zlínském kraji, 3,01 procenta dospělých občanů či v kraji Vysočina, 3,04 procenta. Naopak nejvyšší podíl těchto osob je v Ústeckém kraji, 9,82 procenta, a v Karlovarském kraji, kde je to 8,72 procenta.

Úřad práce, ilustrační foto
video

Lukáš Kovanda: K pokračující drahotě se příští rok přidá i vlna propouštění

Životní úroveň Čechů klesá kvůli pádící inflaci nejvíce od vzniku České republiky. Ke všeobecné drahotě se podle ekonoma Lukáše Kovandy z Trinity Bank v příštím roce přidá také vlna propuštění, jakou Češi dlouho nepamatují.

Přečíst článek

Podíl osob se závazkem po splatnosti na celkovém počtu obyvatel ve věku 18+ let v jednotlivých krajích:

Solus, užito se svolením

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

České bankovky, ilustrační foto

Vzrostl počet Čechů, kteří zchudli během posledního roku. Přibývá půjček před výplatou

Přečíst článek

Dlužníkům se uleví. Doba oddlužení se zkrátí z nynějších pěti let na tři roky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme