Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká ekonomika mírně vzrostla, pomohla spotřeba domácností

Česká ekonomika mírně vzrostla, pomohla spotřeba domácností
iStock
 ČTK

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 0,4 procenta. Mezičtvrtletně byl hrubý domácí produkt (HDP) vyšší o 0,3 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu, který zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Vývoj mírně překonal odhady analytiků, kteří čekali nižší růst.

Reklama

„Meziroční růst ekonomiky o 0,4 procenta podpořily zejména výdaje na konečnou spotřebu domácností. Rostly také výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí a pozitivní vliv měla i zahraniční poptávka. Naopak negativně přispěla změna stavu zásob,” uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

K vývoji hrubé přidané hodnoty (HPH), tedy výsledku rozdílu mezi produkcí zboží a služeb a náklady na produkci, nejpozitivněji přispěly obchod, doprava, ubytování a pohostinství. Dařilo se také informačním a komunikačním činnostem, peněžnictví a pojišťovnictví. Pokračoval naopak pokles v průmyslu.

„Pokles průmyslu vyvolává otázku, zda jde jen o výsledek cyklu, nebo stále více už signalizuje ztrátu své dřívější konkurenční pozice v důsledku drahých energií a regulací," míní Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Zaměstnanost v Česku ve druhém čtvrtletí podle dat ČSÚ mezičtvrtletně vzrostla o 0,5 procenta. V meziročním srovnání stoupla o 0,2 procenta.

Reklama

ilustrační foto, technologické akcie, Nasdaq

Týden tradera: Peníze se přelévají k malým firmám a investice do AI dále bobtnají

Akcie zažily volatilní týden. Investoři začínají vnímat více rizika pro světovou ekonomiku a mění strategii ve svých portfoliích. Začíná být navíc patrná rotace do menších společností, index Russell 2000 (index menších společností, takzvaných small-midcaps) tak za několik dní přidal 12 procent. Z technologických společností byl naopak patrný výrazný odtok prostředků. A jaké byly klíčové události uplynulého období?

Přečíst článek

Nad očekávání analytiků

Analytici očekávali nepatrně nižší růst HDP. Mezičtvrtletně předpokládali zvýšení o 0,1 procenta. Svůj odhad odvozovali zejména ze slabého výkonu průmyslu. „Zatímco domácnosti jsou už relativně optimistické a svými útratami podporují růst HDP, velká část firem zůstává obezřetná," připomíná Petr Smutný, partner PwC Česká republika.

Jedním z akcelerátorů ekonomického růstu ve druhém pololetí by podle Smutného mohl být v důsledku pokračující války na Ukrajině zbrojní průmysl. „Poprat se ale bude muset se stále problematickým úvěrovým financováním a nedostatkem výrobných kapacit, které jsme si po roce 1989 nepromyšleně téměř zlikvidovali. Problematický pro ekonomický růst nebude ani pád Liberty Ostrava, který je už trhem absorbován," říká Smutný. Rychlejší oživení ekonomiky ale podle něj budou i dál brzdit problémy v Německu a celé Evropě a také stále vysoké úrokové sazby, jejichž snižování do konce roku se spíše zpomalí. 

polský Zlotý

Poláci Čechy ve mzdách nedotáhli. V čistém mají Češi v průměru o takřka tři tisíce měsíčně více

Značný mediální ohlas vzbudila v tomto týdnu studie poradenské společnosti Forvis Mazars, podle níž už průměrná mzda v Polsku dotáhla tu českou – a dokonce ji převyšuje. To však je pravda jen v hrubém vyjádření. Jenže lidi mnohem spíše zajímá mzda čistá. A tu mají Češi stále zřetelně vyšší. V průměru takřka o 3000 korun měsíčně.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Michl skóruje. Inflace se v červnu vrátila na cíl ČNB

Inflace v Česku se vrací na cíl ČNB, dramaticky zlevňují potraviny jako mouka, cukr či vejce, ukazují data Českého statistického úřadu. Koruna oslabuje, neboť trh sází na to, že ČNB si pospíší se snižování svých úrokových sazeb.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme