Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

České firemní dluhopisy zažívají boom, výnosy ale klesly

České firemní dluhopisy zažívají boom, výnosy ale klesly
Profimedia
 ČTK

Objem dluhopisů vydaných českými firmami se za první pololetí přiblížil loňské celoroční hodnotě. Vyplývá to z analýzy Bond Index poradenské společnosti Deloitte.

Reklama

České firmy vydaly letos za první pololetí korunové dluhopisy za 34,9 miliardy korun. Jejich objem se tak přiblížil loňské celoroční hodnotě, když v roce 2023 byla emise korporátních korunových dluhopisů 37,4 miliardy korun. Počet nových emisí se v první polovině letošního roku rovněž přiblížil loňské celoroční hodnotě, když za prvních šest měsíců roku dosáhl 110, zatímco loni za celý rok 135. Vyplývá to z analýzy Bond Index poradenské společnosti Deloitte.

„Data v Bond Indexu ukazují, že v první polovině roku 2024 pokračoval růst objemu i počtu vydaných emisí od minima v roce 2022,“ uvedl partner Deloitte Roman Lux. V roce 2022 vydaly české firmy dluhopisy za 21,3 miliardy korun ve 122 emisích, obojí byla dlouhodobě nejnižší hodnota.

Jiří Šindelář, CEO a předseda představenstva investiční společnosti MONECO

Prašivé dluhopisy jsou pastí pro mnoho investorů, poznat je přitom není tak těžké

O raketovém růstu amerických technologických akcií se mluví dnes a denně, s poklesem úrokových sazeb se ale zase hlásí o slovo i dluhopisy. Ovšem kde je popularita, tam je i mnoho podvodů. Proto je třeba jistá ostražitost a imunita vůči titulům, které jsou výhodné jen na oko. „Často je tam nápadně vysoký úrok a emitentem je společnost s velmi krátkou nebo žádnou historií, která navíc bývá hodně zadlužená“, vysvětluje Jiří Šindelář, generální ředitel investiční společnosti MONECO. 

Přečíst článek

Průměrná emise korporátních dluhopisů měla v prvním pololetí velikost 317,7 milionu korun, proti loňskému průměru se zvýšila o 40 milionů korun. V pěti případech dosáhla emise hodnoty nejméně miliardy korun, celkový objem těchto pěti emisí dosáhl 24 miliard korun.

Reklama

Největším emitentem byla společnost JTPEG Financing CZ, která vydala pětileté dluhopisy za deset miliard korun a šestileté za další miliardu korun. České dráhy vydaly dluhopisy za osm miliard korun, společnost Accolade Finco Czech 1 vydala dluhopisy za tři miliardy korun a Unicapital Invest za dvě miliardy korun.

Významný podíl na celkovém počtu emisí měly firmy s krátkou historií. „Za první polovinu roku 2024 vydaly společnosti s působením na trhu kratším než jeden rok zhruba 40 procent všech emisí, což odpovídá historického průměru posledních pěti let,“ uvedl partner Deloitte Jan Brabec.

Americké státní dluhopisy jsou pořád dobrou investicí, ale čas se krátí

Americké státní dluhopisy jsou pořád dobrou investicí, ale čas se krátí

Kdo by chtěl vydělat na vyšších výnosech amerických státních dluhopisů a zároveň profitovat z nárůstu jejich cen, měl by si s nákupem pospíšit. Začátek poklesu amerických úrokových sazeb se blíží.

Přečíst článek

Průměrný výnos českých korporátních dluhopisů byl v prvním pololetí 7,3 procenta, proti loňskému celoročnímu průměru se snížil o jeden procentní bod. Analýza Deloitte upozorňuje, že průměrný výnos českých státních dluhopisů s pětiletou splatností byl letos v prvním pololetí 3,9 procenta.

Emise českých korunových firemních dluhopisů

 
Rok Objem (v miliardách korun) Počet
2020 31,2 200
2021 52,9 231
2022 21,3 122
2023 37,4 135
1. pololetí 2024 34,9 110

Zdroj: Deloitte

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Americké státní dluhopisy jsou pořád dobrou investicí, ale čas se krátí

Americké státní dluhopisy jsou pořád dobrou investicí, ale čas se krátí

Přečíst článek
David Mejsnar

Když firmy nezačnou včas reportovat své udržitelné aktivity, může to pro ně být likvidační, říká David Mejsnar z Deloitte

Přečíst článek

Fondy letos prodělávají, nejvíc ty akciové. Investoři se zalekli války na Ukrajině

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme