Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chudí důchodci? Ale kdeže. Teď jsou nejbohatší, další generace už budou muset investovat samy

Chudí důchodci? Ale kdeže. Teď jsou nejbohatší, další generace už budou muset investovat samy
iStock
 nst
nst

Vzhledem ke stavu veřejných financí a nepříznivému demografickému vývoji se generace budoucích důchodců budou muset na penzi připravit samy, uvádí poradenská firma FinGo.

Reklama

Dnes připadá na jednoho důchodce tři a půl ekonomicky aktivních obyvatel, za 30 let to budou pouze dva. V penzi důchodci tráví v průměru 24 let. Teď jsou sice starobní důchodci v poměru k hrubé mzdě nejbohatší, co kdy byli, ale to se s úpravami důchodového systému změní.

Systém důchodového pojištění v České republice čelí značným výzvám, které vyžadují rychlé a efektivní řešení. Aktuální výdaje na důchody tvoří přibližně třetinu státního rozpočtu, což představuje necelých 600 miliard korun ročně. Z této částky si stát musí půjčovat 75 miliard korun, což odpovídá 1 procentu českého HDP. Pokud nedojde k zásadním změnám, očekává se, že do poloviny tohoto století by tento dluh mohl dosáhnout až 5 procent HDP. To by pro stát v dnešních cenách znamenalo půjčit si každý rok přes 350 miliard korun pouze na důchody, uvádí finančně poradenská firma FinGo..

Martínek: Čeští důchodci ani netuší, jak dobře se mají

Dalibor Martínek: Čeští důchodci ani netuší, jak dobře se mají. Jejich rozmazlování by mělo skončit

Vláda vydala nařízení, že důchodcům přibude k současným penzím v průměru 355 korun měsíčně. Nechme stranou, že o důchodech rozhoduje jakýsi výnos vlády, což trošku připomíná Rakousko-Uherskou monarchii, kdy se život lidí měnil výnosem vrchnosti.

Přečíst článek

Problémy důchodového systému

Jedním z hlavních problémů je nepříznivý demografický vývoj. Počet ekonomicky aktivních obyvatel na jednoho důchodce se neustále snižuje. Zatímco před třiceti lety připadalo na jednoho důchodce pět ekonomicky produktivních obyvatel, dnes jsou to tři a půl a za třicet let to budou pouze dva. K tomu se přidává prodlužující se délka života v důchodu. Před padesáti lety trávili důchodci v penzi průměrně 15 let, dnes je to již 24 let, přičemž odborníci považují za ideální dobu zhruba 21,5 let.

Reklama

Čeští důchodci se bouří. Pětikoalice chce omezit tisk slevových letáků

Čeští důchodci se bouří. Pětikoalice chce omezit tisk slevových letáků

Na základě nabídek z tištěných reklamních letáků v obchodech nakupuje 94 procent českých seniorů, přičemž třetina často.

Přečíst článek

Nutnost důchodové reformy

„Nedávno schválená důchodová reforma je krokem správným směrem, i když jde spíše o menší úpravy než o skutečnou reformu. Pro skutečnou udržitelnost důchodového systému je nezbytné přijmout radikálnější opatření. Jedním z těchto kroků je přesun větší odpovědnosti za šetření na důchod na občany. Tento krok by měl jít ruku v ruce se státní podporou, aby lidé měli o důvod navíc si na důchod investovat sami,“ uvádí Jiří Fajt, investiční specialista ze společnosti FinGo.

Přesun odpovědnosti na občany

Vzhledem ke stavu veřejných financí se státu nelze divit, že část odpovědnosti za důchodové zabezpečení přesouvá na občany. Každý člověk tak bude mít vlastní finanční budoucnost pod kontrolou. Důchodová reforma neznamená, že v budoucnu nebudou mít Češi žádný důchod, ale že se bude měnit poměr mezi důchody a průměrnou mzdou. V současnosti jsou důchodci nejbohatší ve vztahu k hrubé mzdě, ale reálná hodnota důchodů bude v budoucnu klesat.

„Všichni nějaký důchod mít budeme, dokonce bude nominálně vyšší než důchody současné. Momentálně jsou starobní důchodci v poměru k hrubé mzdě nejbohatší, co kdy byli, přibližně 55 procent k hrubé mzdě. K čisté mzdě je poměr samozřejmě jiný, okolo 60 procent. Důchody tedy nominálně porostou neustále, ale reálně budou klesat,“ pokračuje Jiří Fajt.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vláda schválila zákon s reformou penzí se zvyšováním věku nad 65 let

Jurečkova reforma penzí prošla. Průměrný důchod má v budoucnu překročit 30 tisíc

Přečíst článek
Martínek: Čeští důchodci ani netuší, jak dobře se mají

Dalibor Martínek: Čeští důchodci ani netuší, jak dobře se mají. Jejich rozmazlování by mělo skončit

Přečíst článek

Do důchodu později. Posunout věk odchodu bude nezbytné, shodli se zástupci opozice, koalice i Pavel

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme