Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína napumpuje biliony do bytové výstavby

Čína napumpuje třináct bilionů do bytové výstavby
ČTK
 ČTK

Čína do konce roku zvýší objem peněz vynaložených na výstavbu a na podporu bydlení ve formě půjček až na čtyři biliony jüanů (13 bilionů korun), uvedl podle hongkongského listu South China Morning Post (SCMP) náměstek vedoucího Státního úřadu pro finanční dohled Siao Jüan-čchi. Dosud Peking v letošním roce schválil půjčky za 2,23 bilionu jüanů.

Reklama

Vláda také oznámila další opatření k deregulaci trhu, jako je zrušení omezení nákupu a prodeje, cenových regulací nebo standardů definujících běžné bydlení.

Tiskové konference se účastnil také ministr pro bydlení a rozvoj měst a venkova Ni Chung, podle nějž se trh s bydlením po třech letech může odrazit ode dna. Říjnové údaje totiž poprvé ukázaly nárůst prodeje nemovitostí. Vláda podle něj nakonec „těžkou bitvu“ vyhraje.

Od ledna do září bylo postaveno nebo přiděleno 1,48 milionu bytů v rámci projektů dostupného bydlení. Do konce roku se do nich má nastěhovat 4,5 milionu lidí.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

KLDR stupňuje tlak. Se Soulem přerušila železniční i silniční spojení

Severní Korea potvrdila, že její ústava nyní označuje sousední Jižní Koreu jako nepřátelský stát. Pchjongjang tak podle agentury AFP potvrdil ústavní změnu, kterou letos slíbil severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Přečíst článek

Reklama

Dluhopisy za biliony

Ministr financí Lan Fo-an v sobotu uvedl, že Čína v příštích třech měsících vydá dluhopisy přibližně za 2,3 bilionu jüanů (7,5 bilionu korun). Oznámená opatření se ale u investorů bezprostředně setkala jen s vlažným přijetím.

Zavedení opatření na podporu ekonomiky v září oznámila čínská centrální banka a rovněž politbyro ústředního výboru vládnoucí komunistické strany. Centrální banka mimo jiné přikročila ke snížení úrokových sazeb, zatímco politbyro v čele s prezidentem Si Ťin-pchingem se zavázalo vydávat státní dluhopisy a využívat je k lepší realizaci „hnací role vládních investic“.

Kamala Harrisová

Harrisová: Mé prezidentství by nebylo pokračováním toho Bidenova

Mé prezidentství by nebylo pokračováním prezidentství Joea Bidena. Prohlásila to viceprezidentka a demokratická kandidátka na prezidentku USA Kamala Harrisová v rozhovoru s televizí Fox News.

Přečíst článek

Čínský trh s nemovitostmi je od vrcholu v roce 2021 v silném útlumu. Peking v reakci na to dosud zrušil řadu omezení na nákup nemovitostí a prudce snížil hypoteční sazby a požadavky na akontaci.

Zatím se ale nepodařilo zvýšit poptávku ani zastavit prudký propad cen realit. Krize na trhu s nemovitostmi těžce doléhá na ekonomiku a ochromuje důvěru spotřebitelů vzhledem k tomu, že 70 procent úspor domácností je uloženo v nemovitostech.

Série vládních opatření z poslední doby tak představuje další pokus obnovit důvěru v druhou největší ekonomiku světa. Řada neuspokojivých statistických údajů také vyvolala obavy z dlouhodobého zpomalení růstu.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Moody's zhoršila výhled úvěrového ratingu Číny ze stabilního na negativní

Čínské trable. Moody's zhoršila výhled úvěrového ratingu země ze stabilního na negativní

Přečíst článek
Počet stomilionářů vzrostl za deset let o 54 procent

Počet superbohatých lidí za poslední dekádu vzrostl o desítky tisíc. Nejvíc v Číně a USA

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme