Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína od července sníží cla na některé zboží dovážené ze Srbska. Týkat se to má elektromotorů nebo hovězího vína

Aleksandar Vučić
ČTK/AP
 ČTK

Příští měsíc v platnost vstupuje dohoda o volném obchodu mezi Srbskem a Čínou. Bělehradu se ji podařilo uzavřít jako první evropské zemi po mnoha letech.

Reklama

Čína od 1. července zruší cla na některé zboží dovážené ze Srbska a na některé dovážené srbské zboží ho sníží. Dnes to podle agentury Reuters oznámila čínská vláda. Podle oficiální čínské tiskové agentury Nová Čína se clo napříště nebude vztahovat například na elektrické generátory, elektromotory, pneumatiky, hovězí maso, na víno a na ořechy.

Dohoda bude „dále stimulovat potenciál dvoustranné obchodní a investiční spolupráce a podpoří modernizaci dvoustranné hospodářské a obchodní spolupráce“, uvedla čínská vláda.

Čína chce, aby Brusel zrušil chystaná předběžná cla na její elektromobily

Čína chce, aby Brusel zrušil chystaná předběžná cla na její elektromobily

Čína chce, aby Evropská unie do 4. července rozhodla o zrušení předběžných cel na čínské elektromobily. Píše o tom čínský státní deník Global Times poté, co se obě země dohodly na nových obchodních jednáních. Předběžná cla EU ve výši až 38,1 procenta na dovážené čínské elektrovozy mají začít platit právě 4. července a navrhla je v polovině června Evropská komise. Mezitím Brusel vyšetřuje to, co podle něj představuje nadměrné a nespravedlivé dotace pro čínské výrobce elektromobilů.

Přečíst článek

Peking je ve sporu s Bruselem ohledně cel, která plánuje Evropská unie zavést na elektromobily vyrobené v Číně. Srbsko není členským státem EU.

Reklama

Čínský prezident Si Ťin-pching Srbsko navštívil v květnu při své první velké cestě do Evropy po pěti letech. Obě země tehdy podepsaly 29 dohod na podporu právní, regulační a hospodářské spolupráce. Podle loni podepsané smlouvy o volném obchodu by do pěti až deseti let měla být zrušena cla na vývoz téměř 95 procent srbských výrobků do Číny, uvedl při návštěvě čínského protějšku srbský prezident Aleksandar Vučić.

Peking s Prahou spojuje přímá letecké linka

Praha obnovila přímé lety do Pekingu. Česko láká čínské turisty

Praha má znovu přímé letecké spojení s pevninskou Čínou. Každé pondělí, středu a pátek zajistí společnost Hainan Airlines pravidelné lety mezi českou metropolí a Pekingem. Zájem turistů z Číny o Česko roste.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme