Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína přemýšlí nad obří finanční injekcí pro svůj akciový trh. Ten je na pětiletém minimu

Čína zvažuje podporu pro akciový trh, který je na pětiletém minimu
ČTK
 ČTK

Čína zvažuje podporu v objemu dvou bilionů jüanů (6,3 bilionu korun) pro akciový trh, který je na pětiletém minimu. S odkazem na své zdroje o tom píše agentura Bloomberg. Investoři jsou ale vůči tomuto kroku skeptičtí, uvedená částka podle nich stačit nebude, uvedla agentura Reuters. Čínské akcie po zprávě zpevnily, později ale zisky odevzdaly.

Reklama

Předchozí pokusy o obnovení důvěry investorů ztroskotaly, premiér Li Čiang proto vyzval k rázným krokům. Přijít mají především z offshorových účtů čínských státních podniků jako součást stabilizačního fondu na nákup akcií na pevnině prostřednictvím hongkongské burzy. Úředníci zvažují i další možnosti a některé z nich mohou oznámit už tento týden, pokud je schválí nejvyšší vedení, uvedly zdroje Bloombergu. Plány se podle nich ale ještě mohou změnit.

Čínské akciové trhy za sebou mají poměrně špatný začátek roku. Nevýrazný hospodářský růst a opětovný propad prodeje domů minulý týden utvrdily zahraniční investory v jejich odhodlání se čínskému akciovému trhu vyhýbat.

Krize za krizí

Zda budou nová opatření k ukončení problémů stačit, není podle analytiků zdaleka jisté. Krize v oblasti nemovitostí, zhoršená nálada spotřebitelů, klesající zahraniční investice a snížená důvěra místních podniků po letech nestabilní politiky vyvíjejí silný tlak na ekonomiku i na finanční trhy. Minulé snahy o podporu akciového trhu, zejména v roce 2015, se ukázaly jako nedostatečné a někdy i kontraproduktivní, píše Bloomberg. Úřady se také zdráhaly zavést rozsáhlé hospodářské stimuly, po kterých volali mnozí investoři.

Farma Bílov

Firma z holdingu Agrofert vrátila dotaci kvůli Babišovu střetu zájmů

Firma Schrom Farms z holdingu Agrofert vrátila státu dotaci 1,6 milionu, kterou Evropská komise odmítla proplatit kvůli střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Uvedl to Český rozhlas - Radiožurnál a server iRozhlas.cz.

Přečíst článek

Reklama

„Balíček pro čínský akciový trh je vítaným opatřením a svědčí o rostoucí vstřícnosti úřadů. Obáváme však, že při podílu pod dvěma procenty hrubého domácího produktu (HDP) je to stále nedostatečné,“ řekla agentuře Reuters analytička Aninda Mitraová ze společnosti BNY Mellon Investment Management.

Podle globálních finančních manažerů bude k nápravě sektoru nemovitostí, který svého času tvořil čtvrtinu ekonomiky, zapotřebí dlouhá doba nebo výrazné stimuly. Manažeři čínské akcie prodávali, protože oživení po pandemii covidu-19 vázne. Zahraniční fondy letos zatím prodaly čínské akcie zhruba za 1,6 miliardy dolarů, uvedla minulý týden banka Morgan Stanley. Čínští investoři se domácímu akciovému trhu nyní také spíše vyhýbají.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme