Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínská ekonomika rostla víc, než se čekalo. Ale na dluh

Čína pumpuje peníze do ekonomiky, snaží se povzbudit spotřebitelskou poptávku i skomírající realitní sektor
iStock
 ČTK

Hrubý domácí produkt (HDP) Číny ve třetím letošním čtvrtletí meziročně vzrostl o 4,6 procenta. Uvedl to čínský statistický úřad. Výkon ekonomiky tak mírně překonal očekávání analytiků oslovených agenturou Reuters, kteří předpovídali meziroční růst o 4,5 procenta. Ve druhém čtvrtletí se hospodářství meziročně zvýšilo o 4,7 procenta.

Reklama

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím ekonomika vzrostla o 0,9 procenta, zatímco analytici její růst odhadovali na jedno procento. Ve druhém čtvrtletí růst proti předchozím třem měsícům po zpřesnění dat činil 0,5 procenta, předběžná zpráva ukazovala růst o 0,7 procenta.

Podle vládní prognózy by ekonomika měla v letošním roce růst o pět procent. K dosažení tohoto cíle úřady od konce září prudce navýšily stimuly, aby oživily ochabující hospodářství. Vládní cíl růstu považují analytici za příliš ambiciózní, protože se neobejde bez agresivnějších opatření, která by povzbudila spotřebitelskou poptávku a problematický realitní sektor.

Agentura AP uvedla, že čínské tempo ekonomiky zůstává pomalé i přes zrušení omezení souvisejících s pandemií nemoci covid-19.

Čína napumpuje třináct bilionů do bytové výstavby

Čína napumpuje biliony do bytové výstavby

Čína do konce roku zvýší objem peněz vynaložených na výstavbu a na podporu bydlení ve formě půjček až na čtyři biliony jüanů (13 bilionů korun), uvedl podle hongkongského listu South China Morning Post (SCMP) náměstek vedoucího Státního úřadu pro finanční dohled Siao Jüan-čchi. Dosud Peking v letošním roce schválil půjčky za 2,23 bilionu jüanů.

Přečíst článek

Reklama

Čína hrozí Tchaj-wanu vojenským zásahem

Čínská vláda ve středu prohlásila, že se nikdy nezřekne použití síly proti Tchaj-wanu, píše agentura Reuters. Vyjádření Pekingu následuje po sérii vojenských manévrů Číny v okolí ostrova a návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na místě významné porážky tchajwanských vojsk.

Přečíst článek

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čína potřebuje nakopnout ekonomiku, země se výrazně zadluží

Čína se výrazně více zadluží, aby zvýšila hospodářský růst. Podpoří lidi s nízkými příjmy, trh s nemovitostmi a doplní kapitál státních bank, oznámila vláda v Pekingu. Ministr financí Lan Fo-an podle agentury AFP uvedl, že Čína v příštích třech měsících vydá dluhopisy přibližně za 2,3 bilionu jüanů (7,5 bilionu korun). Oznámená opatření se ale u investorů setkala s vlažným přijetím, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Miliardář George Soros

Čína čelí hospodářské krizi. Důvěra lidí je po eskapádě Evergrande otřesena, tvrdí Soros

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme