Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínská jaderná ponorka šla ke dnu. Peking to chtěl utajit

foto ponorky je ilustrační
Profimedia
 ČTK

V Číně se potopila její nejnovější útočná ponorka s jaderným pohonem. S odvoláním na nejmenované americké představitele to napsal list The Wall Street Journal (WSJ) a agentura Reuters.

Reklama

Plavidlo se podle zdrojů odebralo ke dnu v květnu nebo počátkem června u mola v loděnici poblíž města Wu-chan a úřady se to zřejmě snažily zatajit. Mluvčí čínské ambasády ve Washingtonu uvedl, že nemá informace, které by mohl poskytnout.

Proč se ponorka potopila, není podle amerických činitelů jasné, podobně jako to, zda měla na palubě jaderné palivo. Na satelitních snímcích jsou v přístavu vidět plovoucí jeřáby, jejichž úkolem bylo ponorku z říčního dna vyzvednout, píše WSJ. Plavidlo se podle něj sice podařilo zachránit, ale potrvá to přinejmenším měsíce, než ho opraví a bude moci na moře.

Problém korupce

„Kromě zřejmých otázek ohledně standardů výcviku a kvality vybavení vyvolává tento incident hlubší otázky o vnitřní odpovědnosti PLA (Čínské lidové osvobozenecké armády - pozn. red.) a dohledu nad čínským obranným průmyslem - který dlouho sužuje korupce," uvedl americký činitel.

Potopení ponorky podle Reuters představuje pro Peking, jenž se snaží rozšířit své vojenské kapacity, potenciální ostudu. Čína, která disponuje co do počtu lodí největším námořnictvem na světě, se pustila do produkce nové generace jaderných ponorek.

Reklama

V roce 2022 měla šest ponorek s jaderným pohonem vybavených balistickými střelami, šest útočných ponorek s jaderným pohonem a 48 útočných ponorek s dieselovým pohonem, píše Reuters s odvoláním na zprávu amerického Pentagonu. Čínská flotila podvodních plavidel by se podle něj měla do roku 2035 rozrůst na 80 ponorek.

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čína opět stupňuje vojenskou aktivitu v okolí Tchaj-wanu

Tchaj-wan zaznamenal ve svém okolí rozsáhlou aktivitu čínského vojenského letectva a námořnictva. Píše to agentura AFP s odkazem na tchajwanské ministerstvo obrany.

Přečíst článek

Americké úřady zveřejnily poslední zprávu ponorky Titan

Vyšetřovatelé zveřejnili poslední zprávu od posádky ponorky Titan, která loni implodovala

Americká pobřežní stráž zveřejnila poslední komunikaci pomocného personálu mateřské lodi s ponorkou, která se na své loňské cestě k vraku Titaniku rozpadla a zabila všech pět lidí na palubě. Americké úřady budou vyslýchat svědky události a zjišťovat, zda se mohlo jednat o trestný čin, uvádí deník The Independent.

Přečíst článek

Co by byl Belfast bez společnosti Harland & Wolff?

Blíží se konec výrobce Titanicu? Slavná loděnice míří do insolvence

Harland & Wolff postavil Titanic i řadu lodí pro britskou armádu. Obrovské jeřáby loděnice jsou jedním ze symbolů severoirského Belfastu, který o ně ale možná přijde. Lodnímu průmyslu se aktuálně moc nedaří a slavná firma je od pondělka v insolvenci.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme