Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čistý zisk banky Moneta stoupl, pomohly levnější úvěry

Moneta Money Bank
ČTK
 ČTK

Čistý zisk Moneta Money Bank v prvním pololetí 2024 vzrostl meziročně o 9,1 procenta na 2,7 miliardy korun. Provozní výnosy banky stouply meziročně o šest procent na 6,2 miliardy korun. Provozní náklady zůstaly stabilní na 2,8 miliardy korun, oznámila banka.

Reklama

Čistý úrokový výnos Monety zůstal na konci pololetí stabilní na 4,2 miliardy korun. Čistý výnos z poplatků a provizí meziročně vzrostl o 16,7 procenta na 1,5 miliardy korun. Počet klientů skupiny Moneta meziročně vzrostl o 2,8 procenta na 1,6 milionu klientů.

„Čistý zisk 2,7 miliardy korun představuje návratnost hmotného kapitálu dvacet procent. Tento výsledek je v souladu s tržním výhledem zveřejněným 2. února 2024. Byl ovlivněn především stabilizací čistého úrokového výnosu díky pokračujícímu oživení poptávky po úvěrech, nárůstem klientských vkladů a zároveň čistým výnosem z poplatků a provizí, který překonal obchodní plán,” uvedla banka.

V prvním pololetí přetrvávala poptávka po nových úvěrech podpořená poklesem úrokových sazeb. Moneta poskytla nové úvěry v celkovém objemu 28,9 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 42,7 procenta. Obzvláště silná byla poptávka ze strany retailových klientů, kdy objem nových hypotečních úvěrů meziročně vzrostl o 57,2 procenta a objem nových nezajištěných spotřebitelských úvěrů o 38,6 procenta.

Hypomonitor: Úrok u nových úvěrů se drží těsně nad 5 procent

Poslední čísla z hypotečního trhu potvrzují jeho postupné oživování. Hypotéky zlevnily jen nepatrně, úrok u nových úvěrů se drží těsně nad hladinou 5 procent, ukazují statistky Hypomonitoru.

Přečíst článek

Reklama

Popularita investičních fondů stoupla

Objem úvěrů z kreditních karet a kontokorentních úvěrů se snížil na 2,2 miliardy korun, zatímco objemy úvěrů na nákup automobilů meziročně vzrostly o 3,7 procenta na 2,6 miliardy korun.

Objemy vzrostly u úvěrů pro živnostníky a malé firmy, a to meziročně o 65,1 procenta. Nové objemy investičních úvěrů vzrostly o 41,8 procenta na 46,7 miliardy korun. Portfolio provozních úvěrů vzrostlo o 14 procent na 18,6 miliardy korun. Komerční úvěry na nákup automobilů dosáhly 8,1 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 11,2 procenta. Celkově komerční úvěry stouply k 30. červnu o 5,6 procenta na 90,1 miliardy korun.

Výnosy z provizí z investičních fondů dosáhly 334 milionů korun a výnosy související s pojistnými produkty 611 milionů korun. Provize z prodeje investičních fondů rostly zejména díky většímu zájmu investorů o produkty, které nabízejí vyšší zhodnocení než termínované a spořicí účty. Objem peněz v investičních fondech se meziročně zvýšil o 54,5 procenta na 48,7 miliardy korun.

Moneta Money Bank je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Největším akcionářem Monety je finanční skupina PPF, konkrétně společnost Tanemo. PPF usilovala o spojení Monety se svou skupinou Air Bank. Plán ale předloni na jaře padl.

Banky snižují úročení spořicích účtů, nejvyšší je již pod šest procenty

Spořicí účty v Česku: Banky snižují jejich úročení. Kde je nevyšší sazba?

Řada bank v posledních týdnech opět snížila základní sazby spořicích produktů či upravila podmínky pro jejich poskytnutí. Nejvyšší sazba na spořicím účtu tak klesla již pod šest procent. Důvodem je snižování sazeb České národní banky, uvádí analýza společnosti Portu. Česká národní banka rozhoduje o snížení sazeb, které činí 5,25 procenta.

Přečíst článek

Které termínované vklady bank mají před létem nejlepší sazby

Srovnání termínovaných vkladů. Kde vám teď dají lepší úrok

Termínované vklady v tuzemských bankách si nyní hrají převážně jen se čtyřkovými sazbami. Šestku tak už dokáže nabídnout jen jediný vklad, u kterého ale musíte navíc investovat. Podívejte se, na jak dlouho a kde teď na termínovaném vkladu zhodnotíte své peníze nejvíce.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme