Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČNB opět snížila sazby. Ta základní už je blízko čtyř procent

ČNB opět snížila sazby. Ta základní už je blízko čtyř procent
ČTK
 ČTK

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve středu snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Sazba je tak na nejnižší úrovni od počátku února 2022. Finanční trh snížení sazby o čtvrt procentního bodu očekával, ve stejném rozsahu bankovní rada snížila sazbu i v srpnu.

Reklama

Dnešní rozhodnutí bankovní rady České národní banky (ČNB) snížit základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta odpovídá očekávání finančního trhu. Koruna na rozhdnutí centrálních bankéřů nijak výrazněji nereagovala.

Bezprostřední reakce finančního trhu je omezená, když koruna zůstává poblíž úrovně 25,10 koruny za euro, kde se nacházela už před zasedáním, říká analytik Raiffeisenbank Vít Mikušek. Analytik XTB Tomáš Cverna se domnívá, že koruna aktuálně nemá k euru moc důvodů k posilování a je reálné, aby se do konce roku pohybovala nad úrovní 25,10 koruny za euro. Vůči dolaru by se však podle něj mohla držet na silnějších úrovních kolem 22,40 koruny za dolar.

„Snížení repo sazby ČNB o čtvrt procentního bodu přišlo v souladu s očekáváním finančního trhu, neboť podporu pro takový krok naznačilo v uplynulých týdnech několik členů bankovní rady,“ uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč.

Inflace sice v červenci a srpnu mírně překonala očekávání ČNB, proti tomu ale podle Jáče naopak stojí řada faktorů, jež na českou ekonomiku působí protiinflačně. Trh nyní bude vyčkávat na tiskovou konferenci rady. Ta se uskuteční dnes v 15:45. Guvernér ČNB Aleš Michl na ní vysvětlí důvody dnešního rozhodnutí a zveřejní poměr hlasování v bankovní radě.

Reklama

Vedle základní úrokové sazby snížila bankovní rada ve stejném rozsahu i lombardní a diskontní úrokovou sazbu. Lombardní sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů, je nově 5,25 procenta. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, klesla na 3,25 procenta.

Uvolňování měnové politiky zahájila ČNB loni v prosinci, kdy v prvním kroku snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. Předtím byly sazby rok a půl v neměnné výši sedmi procent. Letos v únoru ČNB snižování sazeb zrychlila, když sáhla k poklesu o půl procentního bodu, stejný krok následně třikrát zopakovala. V srpnu ČNB uvolňování měnové politiky zpomalila, když se vrátila k úpravám sazby o čtvrt procentního bodu.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Zároveň ale při vyšších úrocích roste zhodnocení vkladů na účtech.

Analytici: ČNB dnes opět sníží sazby

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes odpoledne rozhodne o dalším nastavení základní úrokové sazby. Analytici převážně očekávají, že centrální banka bude pokračovat v uvolňování měnové politiky a sníží sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta.

Přečíst článek

Americká centrální banka Fed snížila sazby, aby podpořila trh práce a ekonomiku

Fed v čele s Jerome Powellem (na snímku) rozhodl o silné podpoře ekonomiky a razantně snížil úrokové sazby - o 50 bazických bodů. Úroky klesají po čtyřech letech do pásma 4,75 až 5 procent. Snížení je větší, než se čekalo.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Dalibor Martínek: Poslední výstřel Aleše Michla. Na další pokles sazeb zapomeňme

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme