Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Co je DIP? Většina Čechů to netuší, ukázal průzkum

Bankovka v hodnotě 2000 korun
ČTK
 ČTK

Dvě třetiny české populace neví, co je to dlouhodobý investiční produkt, takzvaný DIP. Vyplývá to z průzkumu výzkumné agentury STEM/MARK pro investiční platformu Fondee, kterého se zúčastnilo téměř 800 respondentů mezi 18 až 64 roky věku. Vedle penzijního spoření se jedná o jediný státem podporovaný prostředek, kterým chce stát motivovat lidi k individuální finanční přípravě na penzi, a ulehčit tak penzijnímu systému.

Reklama

Od 1. ledna 2024, kdy začaly své finanční produkty v režimu DIP nabízet první společnosti, do června novinku uzavřelo odhadem 60 tisíc lidí. „Je v zájmu státu a veřejných financí DIP propagovat, stejně jako investování coby normální a hlavně perspektivní způsob, jak se na penzi připravit,“ řekl spoluzakladatel Fondee Jan Hlavsa. Zatímco zejména v západních státech je naprosto běžné a hlavně výhodné se na stáří zajišťovat pomocí investic, Češi podle něj stále ve velkém volí konzervativní spořicí produkty, které třeba ani nepřekonají inflaci.

Zatímco alespoň v nějaké míře či způsobu se podle průzkumu na důchod finančně připravuje 63 procent lidí, 40 procent z nich využívá penzijní spoření, 36 procent 'staré' penzijní připojištění, 43 procent spořicí účet, 21 procent stavební spoření a 19 procent běžný bankovní účet. Jen 14 procent lidí investuje do akcií, čtyři procenta do dluhopisů a 11 procent do takzvaných ETF fondů (fondů obchodovaných na burze).

„Stále existuje značná část společnosti, které ještě nedošlo, že není dobrý nápad se spoléhat pouze na státní důchod nebo vlastní přípravu na penzi odkládat na později,“ uvedl Hlavsa. Podle průzkumu 34 procent dotázaných si vůbec nic bokem na stáří neodkládá, přestože nejsou na stáří zajištění. Zhruba 11 procent účastníků průzkumu uvedlo, že si na penzi nic nespoří, protože je čeká až za dlouho. Nejvíce jich bylo logicky ve skupině 18 až 29 let.

V průzkumu z přelomu roku, který Fondee uskutečnilo s výzkumnou agenturou Ipsos mezi tuzemskými seniory, skoro 60 procent respondentů varuje před spoléháním se pouze na státní důchod. Čtvrtina si vyčítá, že nezačala se spořením na důchod dříve a 30 procent upozorňuje, že není radno spoléhat pouze na penzijní spoření a připojištění.

Reklama

DIP zahrnuje finanční produkty, které umožňují vytváření úspor na stáří. Zároveň rozšiřuje příležitosti, do kterých lze investovat s nárokem na daňové úlevy, a přináší možnost jednotlivé produkty kombinovat. Na DIP, podobně jako na životní pojištění nebo doplňkové penzijní spoření, může přispívat zaměstnavatel, a to až do 50 tisíc korun ročně v součtu všech tří produktů.

ilustrační foto

Průměrný český investor do fondů letos vydělal 8,65 procenta

Průměrný český investor do podílových fondů za tři čtvrtletí letošního roku vydělal 8,65 procenta. Lepších výsledků dosáhly akciové fondy, které vykázaly výkonnost téměř 12 procent. Vyplývá to z Indexu českého investora (CII750) společnosti Swiss Life Select. Index sleduje výkonnost 750 investičních fondů, které působí na českém kapitálovém trhu. Za celý loňský rok činilo zhodnocení fondů 12 procent.

Přečíst článek

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čína potřebuje nakopnout ekonomiku, země se výrazně zadluží

Čína se výrazně více zadluží, aby zvýšila hospodářský růst. Podpoří lidi s nízkými příjmy, trh s nemovitostmi a doplní kapitál státních bank, oznámila vláda v Pekingu. Ministr financí Lan Fo-an podle agentury AFP uvedl, že Čína v příštích třech měsících vydá dluhopisy přibližně za 2,3 bilionu jüanů (7,5 bilionu korun). Oznámená opatření se ale u investorů setkala s vlažným přijetím, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Nová zbraň proti nízkým důchodům. Jmenuje se “dlouhodobý investiční produkt”

Nová zbraň proti nízkým důchodům. Vláda umožnila zvýšit penzi dlouhodobým investováním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme