Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další munice pro Ukrajinu. Část zmrazených ruských aktiv půjde na českou iniciativu

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a náčelník generálního štábu Karel Řehka
Profimedia
 ČTK

Část příjmů ze zmrazeného ruského majetku v Evropské unii bude vynaložena na dodávky munice pro Ukrajinu, kterou pořídí Česká republika.

Reklama

Bude tak možné koupit další stovky tisíc kusů velkorážové munice, oznámila na síti X ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Rozhodla o tom podle ní EU. Konkrétní částku nesdělila.

„Je to další důkaz důvěry spojenců v Českou republiku a v naši muniční iniciativu. Jde o jedinečnou příležitost, jak Ukrajinu podpořit, využít k tomu zdroje původně patřící Rusku a ušetřit veřejné finance evropských zemí,“ uvedla ministryně.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Investice do osvobození. V Rusku kontrolujeme 1250 kilometrů čtverečních, uvedl Zelenskyj

Ukrajinské síly pokračují ve své operaci v Kurské oblasti na západě Ruska, kde ovládly více než 1250 kilometrů čtverečních a 92 obcí, prohlásil podle tiskových agentur ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Kyjevě v projevu před ukrajinskými velvyslanci.

Přečíst článek

Na využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv na okamžitou vojenskou podporu Ukrajiny se členské státy EU shodly v květnu. Celková výše těchto prostředků je 1,4 miliardy eur (zhruba 35 miliard korun), část z nich využije české ministerstvo obrany.

Reklama

Resort bude podle požadavků dárce peněz, tedy EU, zprostředkovávat pořízení munice tak, aby byly naplněny urgentní vojenské potřeby specifikované ukrajinskou stranou, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě. Dodávky munice se uskuteční v nejbližších měsících.

Ukrajinská obrana nakonec může padnout kvůli německé šetřící mánii

Ukrajinská obrana nakonec může padnout kvůli německé šetřící mánii

Ukrajina nakonec může padnout kvůli berlínské posedlosti šetřením, varuje německá banka LBBW. Podle ní Berlín obrovsky hazarduje, když hodlá snižovat pomoc Kyjevu. Akcie německých a evropských zbrojařů v reakci výrazně klesají

Přečíst článek

„I v tomto případě jde o dodávky citlivého vojenského materiálu zemi, která je ve válce proti agresorovi. Nelze tedy sdělit další podrobnosti, protože bychom tím pomoc Ukrajině mohli ohrozit,“ uvedla Černochová. „Můžu nicméně říct, že díky využití výnosů ze zmrazených ruských financí, uvolněných Evropskou unií, dokážeme Ukrajině dodat několik stovek tisíc kusů velkorážové munice,“ dodala.

Do české iniciativy, která shání pro Ukrajinu dělostřeleckou munici i v zemích mimo EU, dosud přispělo 15 zemí. Před časem dorazila na Ukrajinu první zásilka zhruba 50 tisíc kusů munice. Česko na iniciativě spolupracuje zejména s Nizozemskem a Dánskem. Sama ČR přispěla téměř 866 miliony korun. Do konce roku by mělo být na Ukrajinu dodáno 500 tisíc kusů munice.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme