Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Deziluze. ESG fondy ztrácejí klienty a opravdu hodně peněz

Deziluze. ESG fondy ztrácejí klienty a opravdu hodně peněz
Profimedia
Stanislav Šulc

S podzimem a dalšími problémy v globální politické i ekonomické situaci se definitivně ukazuje, že vlna investic do ESG prozatím končí. Podle dat analytické společnosti Morningstar fondy zaměřující se na aktiva splňující ekologické normy ztrácejí kapitál. Přitom do ostatních fondů přitéká čím dál více prostředků. Navíc velké fondy přestaly vydělávat, což se projevuje i na stavu kont českých investorů.

Reklama

Rok 2021. Lidstvo začíná věřit, že zvládne pandemii téměř bez větších ztrátách na životech, inflace se teprve začíná rozjíždět, o válce na Ukrajině, natož na blízkém Východě ještě nikdo netuší. V euforii ze zvládnuté pandemie se tedy začínají zhmotňovat klimatické plány zejména Evropské unie. Dostávají podobu konkrétních návrhů, začínají se objevovat přesné definice udržitelnosti. Je to doba, kdy všichni věří, že klimatické cíle budou hlavním motivem ekonomických procesů.

Zkratka ESG se stala zaklínadlem velkých investorů, zejména bankovních, ale i z pozic velkých správců majetku v čele s Blackrockem. Vedle ziskovosti se právě kritéria udržitelnosti stávají rozhodujícím motivem pro investici.

Ceny „zelených“ aktiv rostou, ceny „špinavých“ aktiv klesají. Fondy zaměřující se na ESG mají rekordní výnosnost.

Firmy řešily udržitelný rozvoj země

Byznys ani v krizi na udržitelnost nerezignoval, shodli se zástupci podnikové sféry

Konference ESG Leadership potvrdila, že se udržitelné strategie na poli byznysu aplikují zodpovědněji a rychleji. Shodli se na tom přední zástupci velkých českých i nadnárodních korporací.

Přečíst článek

Reklama

ESG investice rostly

Rok 2023. Ještě v polovině roku přichází banka Morgan Stanley s analýzou, že fondy ESG za prvních šest měsíců roku ve výnosnosti překonávaly tradiční fondy. „Fondům zaměřeným na udržitelnost se podařilo zvrátit špatné výsledky z roku 2022 a za první pololetí činil jejich průměrný výnos 6,9 procenta. Porazily tak tradiční fondy, jejichž výnosnost činila 3,8 procenta,“ stojí ve zprávě o výkonnosti fondů banky Morgan Stanley. „Počet investorů, kteří věří v ESG investice roste, nyní dosahuje objem investic do ESG zhruba osm procent všech globálních investic,“ dodala Jessica Alsford, Chief Sustainability Officer Morgan Stanley.

bytové domy, byty, ilustrační foto

Nejhorší investice roku? Evropské nemovitosti

Bankovní krize z března sice byla krátká, ale měla dalekosáhlé důsledky. Největší obětí se podle očekávání stal evropský nemovitostní trh. Kombinace odlivu kapitálu do jiných sektorů, neochoty investovat a vysokých úrokových sazeb se na trhu podepsala velmi negativně. Vyjádřeno evropskými indexy tak právě nemovitostní trh platí za nejhorší letošní investici.

Přečíst článek

Evropané se bojí vývoje ekonomiky

Podzimní statistiky ale ukazují již daleko hlubší problémy. Výzkumná agentura Morningstar uvedla, že ve třetím letošním kvartálu se situace radikálně proměnila. „Američtí správci majetku zavírají ESG fondy rychleji, než se stíhají otevírat nové. ESG fondy výrazně ztratily lesk od roku 2021, kdy byly na vrcholu. Stojí za tím nové americké regulace týkající se marketingu těchto fondů, ale také velké útoky ze strany republikánů,“ komentovala agentura Reuters výsledky výzkumu Morningstar.

A velké problémy ESG fondy podle Morningstar prožívají také v Evropě. „Investoři za třetí čtvrtletí letošního roku stáhli z fondů klasifikovaných jako fondy nižší udržitelnosti 20,5 miliardy euro. Přitom za stejnou dobu do jiných fondů přitekly prostředky ve výši téměř 18 miliard eur,“ uvedla agentura Morningstar.

Na rozdíl od amerických investorů jejich evropští kolegové ke změně investičního apetitu dospěli zejména kvůli nejistotám panujícím v globální ekonomice, ale také kvůli možným změnám v regulaci.

Mark Mobius: Inflace bude, dokud tu budou centrální banky

Investorská legenda Mark Mobius pro newstream.cz: Inflace bude, dokud tu budou centrální banky

Hlavní hvězdou nadcházejícího Global Investment Summitu, který se uskuteční 2. listopadu na Pražském hradě, bude legendární investor Mark Mobius. V exkluzivním rozhovoru pro newstream.cz Mobius prozrazuje, do čeho má nyní cenu investovat, jak vnímá potenciál České republiky a také proč ve své nejnovější knize oslavuje deflaci. 

Přečíst článek

Investice pro Čechy

Propad výnosnosti ESG fondů se projevuje také na českých investicích. Například výnosnost Erste WWF Stock Environment, tedy převážně akciového fond zaměřeného na udržitelnost nabízeného největší tuzemskou bankou, vloni činila minus 20 procent. Momentálně činí hodnota podílového listu 4600 korun, přitom na začátku roku činila 6441 korun.

Ředitel filatelistického Clubu de Monte-Carlo Olivier Stocker na výstavě v Praze

Když sběratel začne prodávat své známky, je to pro něj malá smrt, říká jeden z nejlepších filatelistů světa Olivier Stocker

Největší unikáty českých filatelistických sbírek se v tomto týdnu ukazují na výstavě Poklady světové filatelie II. v pražském Obecním domě. Výstavu pořádá Prestige Philately Club Prague, jehož členy jsou nejváženější tuzemští filatelisté. Na výstavě pak jsou k vidění i některé známky hostujících členů prestižního Clubu de Monte-Carlo. Jeho ředitel a CEO aukční síně Spink Olivier Stocker se zúčastnil zahájení pražské výstavy. „Svět filatelie se v posledních letech výrazně proměnil. Vedle internetu jej mění také movití sběratelé z dálného Východu,“ prozradil newstreamu hlavní trendy ve filatelii muž, který platí za jednoho z nejlepších sběratelů známek na světě.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Letáky nikdy nebyly „zdarma“. Možná bezplatně. A to můžou zůstat klidně dál

Přečíst článek

Investiční žralok Bill Ackman věří americkým fastfoodům. Nespálí se?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme