Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dimon z JPMorgan: Ekonomický výhled je spíše příznivý, zůstáváme ale ostražití

Dimon z JPMorgan: Ekonomický výhled je spíše příznivý, zůstáváme ale ostražití
Profimedia
 ČTK

Největší americké banky reportují výsledky za druhé letošní čtvrtletí. Kvartál to byl úspěšný zejména pro banku JPMorgan Chase. Přesto podle svého šéfa Jamie Dimona nepodceňuje rizika spojená se současnou geopolitickou situací.

Reklama

Největší americké bance JPMorgan Chase ve druhém čtvrtletí stoupl zisk na 18,15 miliardy dolarů (422 miliard korun) z loňských 14,47 miliardy dolarů (337 miliard korun). Banka uvedla, že jí pomohlo zvýšení investičních poplatků a dohoda o výměně akcií společnosti Visa, které drží.

Konkurenční Wells Fargo zisk kvůli vysokým nákladům na správu klientských vkladů klesl na 11,92 miliardy dolarů (277 miliard ůkorun) z loňských 12,23 miliardy dolarů (285 miliard korun).

Citigroup ve druhém čtvrtletí vzrostl zisk z loňských 2,9 miliardy dolarů na letošních 3,2 miliardy dolarů, především díky nárůstu výnosů divize investičního bankovnictví o 60 procent.

Velké americké banky zaznamenávají nárůst příjmů z poplatků za poradenství při transakcích v oblasti fúzí a akvizic, připomněla agentura Reuters. Společnosti jsou totiž stále více přesvědčeny, že se americká ekonomika vyhne většímu poklesu.

Reklama

Ostražitost je na místě

„Ač se zdá, že tržní ocenění a úvěrové rozpětí odrážejí spíše příznivý ekonomický výhled, jsme i nadále ostražití vůči potenciálním rizikům,“ uvedl ředitel Jamie Dimon. Dodal, že mezi tato rizika patří měnící se geopolitická situace, která zůstává nejnebezpečnější od druhé světové války.

Američtí regulátoři tento týden uložili Citibank pokutu 136 milionů dolarů kvůli nedostatečnému řešení problémů se správou dat zjištěných v roce 2020. Pokuty i dodatečné investice do zabezpečení dat už banka zahrnula do výsledků za druhé čtvrtletí. Citibank také ve snaze zlepšit výkonnost avizovala reorganizaci, při níž zruší 20 tisíc pracovních míst.

Banky se v USA potýkají s dlouhodobě vyššími úrokovými sazbami. Na jedné straně si spotřebitelé a firmy nechtějí brát nové úvěry s příliš vysokými náklady, na druhé straně finančním institucím rostou náklady, aby udržely vklady od klientů, kteří hledají vyšší zhodnocení svých peněz, poznamenala agentura Reuters. To se podepsalo i na klesajícím zisku Wells Fargo.

Všech 31 největších amerických finančních institucí v červnu prošlo zátěžovými testy centrální banky Fed. Testované banky by přežily hypotetický scénář, kdy by se americká ekonomika dostala do vážné recese, nezaměstnanost by stoupla na deset procent a hodnota komerčních nemovitostí by se propadla o 40 procent.

Mezi šest největších bank v USA patří JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs a Morgan Stanley, v tomto pořadí.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Agentura Fitch varuje před snížením ratingu desítek bank včetně JP Morgan

Další turbulence pro americký trh? Agentura Fitch varuje před snížením ratingu desítek bank, včetně těch největších

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme