Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do AI se během následujících čtyř let napumpují stovky miliard dolarů

Sam Altman
Profimedia
 ČTK

Celosvětové výdaje na umělou inteligenci (AI), například na aplikace, infrastrukturu a služby spojené s AI, by se měly do roku 2028 více než zdvojnásobit a dosáhnout 632 miliard dolarů (přes 14 bilionů korun). Vyplývá to z prognózy, kterou na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost International Data Corporation (IDC).

Reklama

„Rychlé začleňování AI, zejména generativní AI, do široké škály produktů povede v období od roku 2024 do roku 2028 k roční míře růstu (výdajů na AI) ve výši 29 procent,“ píše ve své zprávě IDC.

Termínem generativní umělá inteligence se označují systémy, které na základě tréninku na obrovských množstvích dat dokážou vytvářet zdánlivě originální výstupy ve formě textů či obrázků v reakci na zadání uživatele. Do povědomí široké veřejnosti se dostaly zejména díky chatovacímu systému ChatGPT, který vyvinula společnost OpenAI podporovaná Microsoftem.

Společnost IDC předpokládá, že výdaje na samotnou generativní AI v roce 2028 dosáhnou 202 miliard dolarů. Na celkových výdajích na AI by se tak měly podílet skoro třetinou.

Ve Spojených státech by podle IDC měly výdaje na AI v roce 2028 dosáhnout 336 miliard dolarů. Na globálních výdajích na AI by se tak podílely více než polovinou. Na druhém místě ve výdajích na AI by měla být podle současného výhledu Evropa.

Reklama

Šéf OpenAI Sam Altman

Tvůrce ChatuGPT je v problémech. OpenAI přichází o klíčové lidi

Na jedné straně je rostoucí valuace a příslib stát se jednou z nejdůležitějších firem světa, na straně druhé je společnost, kterou opouštějí klíčové osobnosti. To je současný stav OpenAI, firmy, která uvedla ChatGPT a rozpoutala tak mánii kolem umělé inteligence. Co se tu vlastně nyní děje? A dostojí OpenAI a její šéf Sam Altman mimořádným vizím, které zatím stále investorům i lidstvu nabízejí?

Přečíst článek

AI přestává být zlatým teletem investorů. Přichází éra vystřízlivění a problémů

Aktuální výsledková sezona naznačuje, že po necelých dvou letech od startu ChatuGPT se miliardová investiční jízda spojená s umělou inteligencí vyčerpává. Nejvíc na to zatím doplatil Microsoft, který však spolu s výrobcem čipů Nvidia patřil k největším vítězům první vlny AI. Další fáze vývoje umělé inteligence však může přinést nové výzvy i problémy. A také nové vítěze.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Horečku kolem umělé inteligence střídá bolestivá fáze střízlivění

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme