Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ekonomika Evropské unie stagnuje. Česko je mezi nejhoršími

Ekonomika Evropské unie stagnuje
iStock
 ČTK

Ekonomika Evropské unie ve třetím čtvrtletí proti předchozím třem měsícům podle sezonně přepočtených údajů stagnovala, uvedl statistický úřad Eurostat. Ekonomika nerostla ani v meziročním srovnání, ačkoliv odhad zveřejněný v polovině listopadu uváděl růst o 0,1 procenta. Česká republika je s mezičtvrtletním poklesem o 0,5 procenta pátá nejhorší ze sedmadvaceti členských zemí unie.

Reklama

Česká republika je s mezičtvrtletním poklesem o 0,5 procenta pátá nejhorší ze sedmadvaceti členských zemí unie. Předchozí odhad z poloviny listopadu uváděl, že česká ekonomika ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně klesla o 0,3 procenta.

Eurozóna vykázala ve třetím čtvrtletí pokles hrubého domácího produktu (HDP) o 0,1 procenta, což je stejně jako podle předchozího odhadu. Meziročně ale tak jako celá EU stagnovala, zatímco listopadový odhad ukazoval růst o 0,1 procenta.

Eurostat zároveň zpřesnil data za druhé čtvrtletí. Celá EU podle nich mezičtvrtletně vzrostla o 0,1 procenta, zatímco odhad hovořil o stagnaci. Eurozóna také vykázala růst o 0,1 procenta, což je ale horší vývoj proti listopadovému odhadu, který za druhé čtvrtletí hovořil o růstu o 0,2 procenta. Meziročně byl růst v obou případech o 0,1 procentního bodu slabší, než uváděl předchozí odhad. V EU růst činil 0,5 procenta a v eurozóně 0,6 procenta.

Člen NERVu: Levné peníze se vrátí rychle. Už díky demografii a technologickému pokroku

Ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Dominik Stroukal si nemyslí, že ČNB ke snížení sazeb sáhne ještě do Vánoc. „Radní se obávají lednového přecenění. Firmy budou chtít rostoucí náklady alespoň z části přenést na spotřebitele. Riziko, že inflace nabere na razanci, tu je,“ říká. Kam podle něj zamíří ceny realit? A má vůbec smysl čekat na levnější hypotéku? Dočtete se v rozhovoru.

Přečíst článek

Reklama

Pro srovnání - ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí při použití srovnatelné metodiky výpočtu vykázala proti předchozím třem měsícům růst o 1,3 procenta. To je zrychlení tempa proti růstu o 0,5 procenta ve druhém čtvrtletí. Meziročně pak růstu v USA zrychlil na 3,0 procenta z tempa 2,4 procenta ve druhém čtvrtletí.

Nejvyššího růstu v mezičtvrtletním srovnání dosáhla Malta, jejíž ekonomika vzrostla o 2,4 procenta. Následuje Polsko s růstem o 1,5 procenta a Kypr, kde růst HDP mezičtvrtletně dosáhl 1,1 procenta. Naopak nejvýraznější propad registruje Irsko, kde ekonomika klesla o 1,9 procenta, dále Estonsko s mezičtvrtletním poklesem o 1,3 procenta a Finsko, kde ekonomika proti předchozím třem měsícům vykázala pokles o 0,9 procenta.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ekonomika EU ve čtvrtém čtvrtletí stagnovala

Světlo na konci tunelu se vzdálilo. Evropská ekonomika si vede hůře, než se čekalo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme