Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropská centrální banka by mohla snížit úrokovou sazbu ještě letos, myslí si její činitelé

Prezidentka ECB Christine Lagardeová
ČTK
 ČTK

Čím dál více činitelů Evropské centrální banky (ECB) se přiklání k zářijovému snížení úrokových sazeb v eurozóně. Odvrátit by ho tak mohlo jen velké překvapení v ekonomických údajích zveřejněných v příštích týdnech. Podle agentury Reuters to vyplývá z rozhovorů s řadou zdrojů z ECB.

Reklama

Ve prospěch zářijového snížení úroků v eurozóně podle zdrojů mluví řada faktorů, včetně poklesu cenových tlaků, nečekaně slabého hospodářského růstu a vyhlídek na uvolňování měnové politiky ve Spojených státech.

ECB předloni v červenci zahájila zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat inflaci v eurozóně pod kontrolu, loni v říjnu nicméně zvyšování úroků přerušila. Od té doby držela svou základní úrokovou sazbu na 4,50 procenta, až letos na začátku června se rozhodla snížit úroky o čtvrt procentního bodu. Základní sazba se tak dostala na 4,25 procenta. V červenci ECB ponechala úroky beze změny, nevyloučila však jejich snížení na zářijovém zasedání.

Neformální rozhovory v rámci ECB podle nejmenovaných zdrojů agentury Reuters nyní signalizují širokou podporu pro zářijové snížení úroků. Šéf lotyšské centrální banky Mártiňš Kazáks, který je členem Rady guvernérů ECB, tento týden uvedl, že v eurozóně existuje prostor ke dvěma dalším snížením úroků v letošním roce.

Šéfka ECB Christine Lagardeová, jejíž podpora bude pro zářijové snížení úroků klíčová, zatím ohledně tohoto kroku nevyslala žádný konkrétní signál a v posledních týdnech se k politice banky veřejně nevyjadřovala. Na tiskové konferenci po červencovém zasedání uvedla, že možnost případného dalšího snížení sazeb v září je „zcela otevřená“.

Reklama

Poplatek za předčasně splacenou hypotéku od září vzroste. Víme, ve kterých bankách

Zděděné peníze, lepší sazba či podmínky úvěru v jiné bance nebo životní změny. To vše mohou být důvody, proč chce někdo splatit hypotéku dříve, než mu skončí fixace. Existuje nicméně několik situací, kdy ji můžete splatit předčasně i bez sankcí. Mimo tyto situace, banky ale mohou účtovat poplatek za účelně vynaložené náklady, většinou administrativní. Všechny další, které souvisí s předčasným splacením úvěru, ale banky dosud klientovi vyčíslit nemohly. Od 1. září se ale toto díky novele zákona o spotřebitelském úvěru mění. Přečtěte si, které banky poplatek zavádějí a koho se bude ve výsledku týkat.

Přečíst článek

Finanční sektor sílí. Skupina Partners hlásí větší růst, než s jakým pro letošek počítala

Česká ekonomika se postupně zotavuje. Tedy alespoň při pohledu na některá čísla a trendy to tak vypadá. A potvrzují to i výsledky finanční skupiny Partners.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová

Kryštof Míšek: Politika Evropské centrální banky je „bezkrevná“. Jen se čeká, s čím přijde Fed

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme