Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropská centrální banka po pěti letech snížila úrokovou sazbu

Šéfka ECB Christine Lagardeová
ČTK
 ČTK

Evropská centrální banka se podle očekávání rozhodla snížit své úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Základní sazba klesne na 4,25 procenta a depozitní sazba na 3,75 procenta, oznámila banka v dnešní zprávě. Ke snížení úroků přikročila poprvé od roku 2019.

Reklama

„Od zasedání Rady guvernérů v září 2023 inflace klesla o více než 2,5 procentního bodu a inflační výhled se značně zlepšil,“ uvedla ECB ve zprávě.

Předloni v červenci banka zahájila zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat pod kontrolu inflaci, loni v říjnu nicméně zvyšování úroků přerušila. Od té doby držela svou základní úrokovou sazbu beze změny na 4,50 procenta.

„ECB dnes podle očekávání snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů, a to i navzdory kritice některých analytiků, že banka začala se zvyšováním jako jedna z posledních mezi velkými centrálními bankami, a nyní jako jedna z prvních snižuje,“ sdělil analytik XTB Tomáš Cverna. „Do konce roku trh počítá s ještě jedním snížením o 25 bazických bodů,“ dodal.

Pokles inflace

Inflace v eurozóně se předloni vyšplhala na rekordních 10,6 procenta. Od té doby už ale výrazně klesla a přiblížila se k dvouprocentnímu cíli ECB. V květnu inflace podle rychlého odhadu statistického úřadu Eurostat činila 2,6 procenta.

Reklama

Nejnovější prognózy podle dnešní zprávy ECB předpokládají, že průměrná inflace v celém letošním roce dosáhne 2,5 procenta. V příštím roce by pak měla klesnout na 2,2 procenta a v dalším roce na 1,9 procenta.

Řecké banky dostaly po 16 letech povolení obnovit výplatu dividend

Návrat řeckých bank k normálnosti. Po 16 letech mohou obnovit výplatu dividend

Evropská centrální banka (ECB) schválila žádost čtyřem největším řeckým bankám, aby mohly obnovit výplatu dividend. Banky ji zastavily před 16 lety v době dluhové krize. Povolení je další známkou oživení bankovního sektoru a ekonomiky země, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Americký dolar

Dolar zažívá nejlepší období od osmdesátek. Změnit to mohou prezidentské volby

Posilující dolar vládne trhům. Navíc to vypadá, že ještě minimálně nějakou dobu silný zůstane. Změnit by to však mohl výsledek podzimních prezidentských voleb. Především v případě vítězství Donalda Trumpa.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Dalibor Martínek: Poslední výstřel Aleše Michla. Na další pokles sazeb zapomeňme

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme