Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fair Credit Czech nehrál fér. ČNB zakázala firmě půjčovat peníze

Fair Credit Czech nehrál fér. ČNB zakázala firmě půjčovat peníze
iStock
 ČTK

Poskytovatel nebankovních půjček opakovaně porušil zákonné povinnosti. ČNB společnosti Musí zaplatit Fair Credit Czech odebrala oprávnění poskytovat lidem rychlé půjčky a uložila jí milionovou pokutu.

Reklama

Česká národní banka (ČNB) odebrala oprávnění k činnosti nebankovnímu poskytovateli úvěrů Fair Credit Czech. Zároveň firmě uložila pokutu milion korun. ČNB své rozhodnutí zdůvodnila tí, že firma opakovaně porušila povinnosti, které jí ukládá zákon. Rozhodnutí je pravomocné, od dnešního dne tak Fair Credit Czech nesmí poskytovat nové spotřebitelské úvěry.

Firma loni dostala od ČNB pokutu tři miliony korun za porušení zákona o spotřebitelském úvěru. Nové řízení podle centrální banky ukázalo, že společnost své povinnosti nadále neplnila, když nevedla správné a úplné účetnictví ani řádnou evidenci poskytnutých spotřebitelských úvěrů.

Fair Credit Czech nesmí ode dneška poskytovat nové spotřebitelské úvěry, včetně toho, že by stávajícím spotřebitelům odkládala splatnost dříve poskytnutých úvěrů. Pokud by firma nové úvěry poskytla, nahlíželo by se na ně jako na neúročené a firma by neměla nárok ani na jiné platby spojené s poskytnutím úvěru. Společnosti by navíc v takovém případě hrozila od ČNB pokuta až 20 milionů korun.

Centrální banka upozornila, že Fair Credit Czech může i po odebrání oprávnění vymáhat dříve poskytnuté úvěry. Může také provádět činnosti, které souvisí s ukončením aktivit poskytovatele spotřebitelských úvěrů.

Reklama

Češi jsou dobří dlužníci. Splácejí lépe než většina Evropanů, říká Michal Straka z agentury Ipsos

Jak nepřijít o své peníze na účtu při ztrátě partnera

Češi se dnes více dělí o náklady domácnosti a více jak polovina párů společně spravuje i své rodinné finance a bankovní produkty. Třetina má dokonce jen jeden společný účet. Jen málokdo si je však vědom rizika zablokovaných peněz a kdy se to může u takovýchto účtů stát. O investice a budování majetku se pak partneři obvykle už tolik nedělí. A i své příjmy tají před svým partnerem stále více jak čtvrtina lidí, jak vyplývá z průzkumu agentury Ipsos pro Partners Banku, které se za tři měsíce od vstupu na trh podařilo získat už přes 50 tisíc klientů.

Přečíst článek

Petr Borkovec/Partners

Petr Borkovec: Partners Banka má tolik klientů, že se nám přehřál klientský servis

V rychlosti transakcí je s aplikací Partners Banky srovnatelný jen Revolut, říká její zakladatel a šéf skupiny Partners Petr Borkovec. Na technologický systém banky je hrdý, firma si ho vyráběla na míru. Jaké to je, v dnešní době na zelené louce postavit banku? Drahé, stálo to osm set milionů korun, ale čtvrtinu nákladů na banku podle něj pokryly vysoké úrokové sazby, které zhodnotily peníze nachystané na spuštění banky. Banka roste rychleji, než zakladatelský tým čekal, proto s ní mají velké plány. „Za sedm let chceme mít v bance milion klientů jen v Česku,“ plánuje Borkovec.

Přečíst článek

Lidé v nouzi mají smůlu, už ani splátkové firmy jim nechtějí půjčovat

O nebankovní půjčky je nyní enormní zájem. Vloni firmy, které poskytují půjčky a nejsou bankou, rozpůjčovaly téměř 34 miliard korun. Číslo patrně poroste. Nejnovější průzkum, který si firmy půjčující peníze nechaly zpracovat u Centra tržních analýz, ukázal, že firmy jako Provident, Zaplo nebo Faircredit ale i další, odmítají stále více potenciálních klientů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

vánoční dárky (ilustrační foto)

Půjčka na dárky či dovolenou se prodražuje. Úroky rostou i na spotřebitelských úvěrech

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme