Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fed trhy nezaskočil. Sazby ponechal beze změny, zatím

Jerome Powell, šéf Fed
Profimedia
 ČTK

Americká centrální banka (Fed) na svém červnovém zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Členové měnového výboru předpokládají letos pouze jedno snížení, zřejmě o čtvrt procentního bodu, které proběhne až v závěru roku.

Reklama

Americká centrální banka (Fed) ve středu na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru ponechala základní úrokovou sazbu podle očekávání beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta. Úroky měnový výbor nezměnil již sedmou seanci za sebou.

Banka současně posunula předpokládaný začátek snižování úrokových sazeb možná až na prosince a členové měnového výboru předpokládají letos pouze jedno snížení úroků o čtvrt procentního bodu.

Ještě v březnu Fed předpokládal, že letos sníží úroky třikrát o čtvrt procentního bodu. Nová projekce počítá s menším snižováním úroků, přestože centrální banka uznala další mírný pokrok ve zpomalování inflace směrem k jejímu dvouprocentnímu inflačnímu cíli.

Sestup inflace pokračuje 

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v květnu překvapivě zpomalilo na 3,3 procenta z 3,4 procenta v předcházejícím měsíci. Čerstvá data taktéž ve středu oznámilo americké ministerstvo práce. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že meziroční míra inflace zůstane na dubnové úrovni.

Reklama

Meziroční míra inflace se nicméně stále drží výrazně nad dvouprocentním cílem americké centrální banky (Fed). 

Zatímco snižování sazeb nyní pravděpodobně začne později a letos bude probíhat pomalejším tempem, než investoři předpokládali, v příštím roce se očekává rychlý pokles základní sazby. V letech 2025 a 2026 se mají úroky snížit o celý procentní bod.

Podle nové projekce Fedu by ekonomika v letošním roce měla růst mírně nad 2,1 procenta, a to navzdory pomalejšímu růstu v prvním čtvrtletí. Míra nezaměstnanosti má zůstat celý rok na současných čtyřech procentech.

„Poslední ukazatele naznačují, že ekonomická aktivita nadále expanduje solidním tempem. Přírůstky pracovních míst zůstávají silné a míra nezaměstnanosti zůstává nízká,“ uvedl Fed v prohlášení.

Úroková sazba v USA je nyní nejvyšší za více než dvě desetiletí. Fed agresivně zvýšil sazby v letech 2022 a 2023 v reakci na prudký nárůst inflace, která zhruba před dvěma lety stoupla nejvýše za 40 let, upozornila agentura Reuters.

Šéfka ECB Christine Lagardeová

Evropská centrální banka po pěti letech snížila úrokovou sazbu

Evropská centrální banka se podle očekávání rozhodla snížit své úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Základní sazba klesne na 4,25 procenta a depozitní sazba na 3,75 procenta, oznámila banka v dnešní zprávě. Ke snížení úroků přikročila poprvé od roku 2019.

Přečíst článek

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Stanislav Šulc: Michl to dělá dobře. Rostoucí inflace je toho signálem

Inflace se vrací. Tedy přesněji: růst inflace se vrací. Nikoli neočekávaně, nicméně dříve, než se předpokládalo, a možná s trochu vyšší razancí, než se očekávalo. I tak se ukazují dvě věci. Jednak to, že Česká národní banka nejspíš sazby v dalších měsících již zvyšovat nebude. Zároveň se potvrzuje správnost její politiky. Ukazuje se, že Říp je opravdu správnější než Matterhorn.

Přečíst článek

ČNB

ČNB snížila úrokové sazby o půl procenta. Naše ekonomika nenaplňuje potenciál, uvedl Michl

Bankovní rada ČNB snížila základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu na 5,25 procenta. Současně rozhodla o snížení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 4,25 procenta a lombardní sazby na 6,25 procenta. ČNB to uvedla na svém webu. Rozhodnutí rady analytici očekávali. Nynější úroveň sazeb je nejnižší od začátku května 2022.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jerome Powell vysvětluje kroky Fedu po posledním zasedání americké centrální banky

Fed začíná znervózňovat investory i Bidena. Snížení sazeb v nedohlednu

Přečíst článek
Fed nenašel odvahu pojedenácté v řadě zvýšit sazby. Možná za měsíc

AKTUALIZOVÁNO: Fed nenašel odvahu pojedenácté v řadě zvýšit sazby. Možná za měsíc

Přečíst článek
Jerome Powell, Předseda Federálního rezervního systému USA.

Fed zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu a bude v tom pokračovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme