Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fiala: Kvůli povodním bude potřeba novelizovat letošní rozpočet

Premiér Petr Fiala (vpravo) a ministr financí Zbyněk Stanjura (vlevo) při prohlídce poškozeného mostu v Ratibořské ulici v Opavě.
ČTK
 ČTK

Stát vydá na obnovu území postiženého povodněmi řádově desítky miliard korun, další peníze na rekonstrukci půjdou z obecních a krajských zdrojů, ze sbírek či od pojišťoven. Kvůli státní pomoci bude pravděpodobně nutné novelizovat státní rozpočet na letošní rok, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Otázkou financování obnovy se podle něj bude ve čtvrtek zabývat vládní skupina, kterou kabinet pro tento účel vytvořil.

Reklama

Fiala připomněl, že stát už využívá národní programy na obnovu území po katastrofách, tyto programy ale pracují s rozpočtem v řádu stovek milionů korun. „Počítáme s tím že ty stávající programy stačit nebudou, musíme vytvořit zvláštní finanční nástroje,“ řekl premiér. Věcí se bude ve čtvrtek zabývat pracovní skupina pro financování obnovy po povodních. „Nicméně předpokládám, že budeme muset upravovat už rozpočet na letošní rok, abychom mohli pomáhat co nejrychleji,“ dodal Fiala.

Na odhad je brzy

Podle premiéra se celkové škody budou zřejmě pohybovat kolem 100 miliard korun, zdůraznil ale, že na konečný odhad je zatím brzy, protože voda na všech zaplavených územích ještě neopadla. Fiala očekává podíl státu na obnově kolem 25 procent, to by znamenalo výdaje v řádu desítek miliard korun.

Novelu rozpočtu kvůli povodním předpokládá i ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). I on ale při příchodu na jednání vlády zdůraznil, že nejprve bude nutné sečíst škody. „Musíme správně kvantifikovat objem finančních prostředků, který bude potřeba,“ zdůraznil. Novela rozpočtu je podle něj nutná, s ohledem na blížící se konec roku ji vláda bude muset schválit za jeden až dva měsíce.

Slovenský premiér Robert Fico

Ficova vláda odsouhlasila konsolidační balíček. Slovákům zdraží některé potraviny

Vládní strany na Slovensku se dohodly na konsolidačním balíčku v hodnotě 2,6 až 2,7 miliardy eur (65,3 až 67,8 miliardy korun) ve snaze zlepšit stav veřejných financí. Opatření zahrnují například vyšší základní sazbu daně z přidané hodnoty (DPH), dále snížení DPH na potraviny, zavedení nové daně z finančních transakcí a zvýšení sazby daně z příjmů právnických osob pro větší firmy, uvedl premiér Robert Fico.

Přečíst článek

Reklama

O potřebě navýšit schodek státního rozpočtu je přesvědčený i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Já to vnímám jako nezbytnou nutnost,“ uvedl v předvolební debatě v televizi CNN Prima News. Jen v dopravě podle něj způsobily povodně škody za deset až 20 miliard korun.

Opozice je připravena úpravu podpořit

Opoziční hnutí ANO je podle jeho místopředsedy Karla Havlíčka připravené případnou úpravu rozpočtu podpořit. „Ale budeme chtít vidět, o co se bude jednat. A budeme chtít vidět, že to půjde nejen do silnic, do železnic a samozřejmě do veřejných aktiv, ale že to půjde i na ty postižené domácnosti, případně na firmy a živnostníky,“ řekl Havlíček ve stejné debatě na CNN Prima News.

Fiala uvedl, že zjištěním škod i hledáním nástrojů na jejich pokrytí se bude ve čtvrtek zabývat pracovní skupina pod vedením ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS). Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) při příchodu na jednání kabinetu řekl, že se skupina sejde ve čtvrtek dopoledne na ministerstvu financí. „Stát musí zajistit obnovu základní infrastruktury, jako jsou silnice, železnice, vodovody, odpady a podobně,“ řekl Výborný o očekávaných prioritách jednání skupiny.

Obec Bělá pod Pradědem

Kellnerová dá přes 200 milionů na pomoc po povodních

Skupina PPF a Nadace The Kellner Family Foundation darují přes 200 milionů korun na pomoc regionům postiženým povodněmi v Česku, Polsku a na Slovensku.

Přečíst článek

Podle ministerstva financí pracovní skupina shromáždí údaje o všech dostupných prostředcích financování obnovy z národních i evropských programů a o tom, jak rychle jsou tyto peníze dostupné. Rovněž bude shromažďovat odhady škod na majetku státu, krajů a obcí, který dodají postižené instituce a samosprávy. Objem peněz potřebných na obnovu veřejného majetku by tak měl být znám v horizontu týdnů.

Stanjura v úterý večer po setkání se zástupci Moravskoslezského kraje, který patří mezi nejpostiženější regiony, řekl, že podle zkušeností z předchozích povodní zhruba 25 procent celkových škod nakonec pokrývá státní rozpočet. V současnosti je deficit státního rozpočtu na letošní rok schválen ve výši 252 miliard korun. Představitelé vlády zatím neupřesnili, jak by se měl schodek v důsledku povodní zvýšit. Stanjura v pondělí po schůzce s prezidentem Petrem Pavlem také uvedl, že nepředpokládá, že by se kvůli povodním měnily základní parametry rozpočtu na příští rok, který ministerstvo financí navrhlo se schodkem 230 miliard korun.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Lukáš Kovanda: Může Fialova vláda hospodařit bez schodku? Kde je vůle, je i cesta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme