Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fiala: Překonali jsme krizi, do české ekonomiky se vrací víra v budoucnost

Český premiér Petr Fiala
ČTK
 ČTK

Česko překonalo krizi a ekonomika se vyvíjí správným směrem. Jsou ale třeba další reformy, aby se země vyrovnala těm nejlepším v Evropě. Na celostátním sněmu Hospodářské komory ČR to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Reklama

Jako jeden z potřebných kroků do budoucna zmínil český premiér oživení trhu práce. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) doplnil, že Česko musí usilovat o přilákání strategických investic v moderních technologiích.

Fiala připomněl, že ekonomika se v prvním čtvrtletí vrátila k meziročnímu růstu, stejně tak začaly po devíti čtvrtletích znovu růst reálné mzdy a inflace klesla pod tři procenta. „Do české ekonomiky se vrací víra v budoucnost,“ řekl s tím, že pro letošek očekává růst hrubého domácího produktu (HDP) o 1,4 procenta, v následujícím roce o víc než dvě procenta. S ohledem na hospodářský vývoj v Německu, které je českým hlavním obchodním partnerem, je to podle Fialy úspěšný výsledek.

Nové reformy

Podle premiéra ale Česko musí pokračovat v reformách ekonomiky, které zemi posunou mezi nejúspěšnější v Evropě. Jako příklad zmínil opatření pro reformu trhu práce, který je podle něj zamrzlý, což brzdí růst mezd. Fiala nicméně podotkl, že ačkoli on sám podporuje zavedení možnosti výpovědi bez udání důvodu za podmínky dostatečného odstupného, ve vládě na tom nyní není shoda.

Síkela uvedl, že rozdílovým faktorem pro ekonomický růst v budoucnosti bude příchod investorů ve strategických oblastech. Zmínil aktuální jednání s americkým výrobcem čipů onsemi o možnosti rozšíření výroby v Rožnově pod Radhoštěm nebo možnost vybudování továrny na baterie do elektromobilů, takzvané gigafactory. „Automobilový průmysl je motorem české ekonomiky, ale postupně se mění, bez potřebných investic do projektů elektromobility se bude jejímu nástupu přizpůsobovat jen obtížně. Vyvíjíme maximální úsilí, abychom vhodnou investici do elektromobility v České republice zajistili,“ řekl Síkela.

Reklama

Ministr také podotkl, že Česko nebylo dostatečně připravené na to, aby se o strategické investice ucházelo. Příchod investorů navíc podle něj komplikuje odpor místních obyvatel k projektům v jejich okolí. O víkendu obyvatelé Dolní Lutyně na Karvinsku v referendu odmítli stavbu gigafactory v obci. „Je v zájmu České republiky vysvětlovat, kam se světová ekonomika ubírá, co všechno nám to může přinést a co se může stát, když příležitost nevyužijeme,“ řekl Síkela.

Ropovod Družba, Maďarsko

Fiala: Česko se v příštím roce konečně odřízne od ruské ropy

Česká republika se závislosti na ruské ropě zbaví nejpozději do poloviny příštího roku. O zrušení výjimky na dovoz ruské ropy chce premiér Petr Fiala (ODS) požádat ihned poté, co bude dokončen projekt rozšíření italského ropovodu TAL. Práce na něm se nyní naplno rozběhly.

Přečíst článek

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Plyn z Ruska odebírat nepřestaneme, uvedl v Petrohradu maďarský ministr zahraničí Szijjártó

Maďarsko je spokojeno se spoluprací s Ruskem v dodávkách zemního plynu a nemá v plánu přestat jej od Moskvy nakupovat. A to navzdory tlaku, který je na Maďarsko v tomto ohledu vyvíjen. Na ekonomickém fóru v Petrohradu to řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Důvěra v českou ekonomiku se propadá, třetina domácností jen sotva vyjde se svými příjmy

Důvěra v českou ekonomiku se propadá, třetina domácností jen sotva vyjde se svými příjmy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme