Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fondee dostalo od ČNB pokutu 900 tisíc za chyby při poskytování služeb

Fondee dostalo od ČNB pokutu 900 tisíc za chyby při poskytování služeb
ČTK
 ČTK

Česká národní banka (ČNB) uložila investiční platformě Fondee pokutu 900 tisíc korun za pochybení při poskytování investičních služeb zákazníkům. V rozkladu původního rozhodnutí snížila sankci na polovinu původní výše. Fondee se chyb dopustila ve druhé polovině roku 2021 a v roce 2022. Rozhodnutí, které ČNB zveřejnila na svém webu, je pravomocné. 

Reklama

Podle rozhodnutí ČNB investiční platforma nezajistila, aby byl její systém investičních nástrojů vhodný pro cílový trh. Podle zjištění centrální banky 5464 z asi 10 tisíc zákazníků platformy nespadalo do vymezeného cílového trhu nabízených investičních nástrojů. ČNB vytýká Fondee také pochybení u prověřování rizikovosti některých klientů z pohledu zákona proti praní špinavých peněz. V některých případech také platforma vyplácela peníze ještě před vypořádáním provedených obchodů.

Jan Hlavsa: Zájem o DIP roste pomalu? Je to úplně normální, dejte tomu pár let

Po zhruba půl roce od uvedení dlouhodobého investičního produktu (DIP) na trh je čas na zhodnocení, jaký je o něj mezi Čechy zájem. Je jasné, že DIP zatím žádnou rychlou revoluci v přípravách Čechů na důchod nepřinesl. Média ale nedávno referovala o tom, že zájem o DIP je chabý. A to podle mě není úplně pravda.

Přečíst článek

Fondee vede s ČNB další spor kvůli dříve uložené pokutě za předávání pokynů zahraničním obchodníkům, což český zákon zakazuje. Soudní dvůr Evropské unie letos rozhodl, že české ustanovení, na základě kterého byla pokuta uložena, je v rozporu s evropským právem. Ministerstvo financí připustilo, že na základě rozhodnutí evropského soudu bude zřejmě nutné novelizovat český zákon o podnikání na kapitálovém trhu.

ČNB dohlíží na finanční trh a rozhoduje o udělení povolení k poskytování finančních služeb. Funguje jako správní orgán při rozhodování o sankcích za porušení pravidel působení na finančním trhu. Letos v březnu centrální banka například uložila dvoumilionovou pokutu úvěrové společnosti Home Credit za nedostatečné posouzení schopnosti klienta splácet půjčku. V červnu ČNB uložila milionovou pokutu firmě Fair Credit Czech za opakované porušení zákona o spotřebitelském úvěru a odebrala jí oprávnění k poskytování nebankovních úvěrů.

Reklama

Fair Credit Czech nehrál fér. ČNB zakázala firmě půjčovat peníze

Poskytovatel nebankovních půjček opakovaně porušil zákonné povinnosti. ČNB společnosti Musí zaplatit Fair Credit Czech odebrala oprávnění poskytovat lidem rychlé půjčky a uložila jí milionovou pokutu.

Přečíst článek

Jiří Šmejc, ředitel PPF

Šmejc: Úprk z Ruska PPF bolel, ale byl správný. Ztráty kompenzovala jiná teritoria

PPF pod vedením Jiřího Šmejce mění strategii, nový šéf skupiny chce přenést těžiště podnikání na tradiční trhy vyspělých zemí. Rychlý odchod z Ruska, který PPF stál miliardy, a postupné stažení z asijských trhů jsou toho důkazem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Spoření

Čechy láká investování jako hra čím dál víc. Investiční crowdfunding raketově roste a nabízí zhodnocení i 12 procent

Přečíst článek
ING dostala pokutu 5 milionů korun od ČNB

ING porušila zákon o praní špinavých peněz. ČNB ji udělila pětimilionovou pokutu

Přečíst článek
Rekordní pokuta za předčasné splácení hypoték. UniCredit má zaplatit osmimístnou částku

Rekordní pokuta za předčasné splácení hypoték. UniCredit zaplatí osmimístnou částku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme